Druženje s A. G. Matošem

Noć knjige s Matošem bit će upriličena na Svjetski dan knjige, u srijedu, 23. travnja, od 18 do 22 sata, u knjižari Ljevak u Zagrebu.
Matoš-LjevakNaklada Ljevak i ove godine sudjeluje u obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava kojim UNESCO sve čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, neprofitne organizacije i privatni sektor poziva na promicanje knjige i čitanja.

Ovogodišnji program pod nazivom ‘Noć knjige s Matošem’ ujedno je i nastavak niza događaja koji su ove godine obilježili 100. obljetnicu smrti poznatog hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša.

Program

18.00 – početak programa;
Druženje s A. G. Matošem ispred Knjižare Ljevak.
Sam Matoš vratit će se iz prošlosti kako bi se podružio s posjetiteljima koji će imati priliku razgovarati i fotografirati se s njim.

19.00 – Recitacija Matoševe ‘More’ – Tena Blagojević
U izvedbi učenice 6. razreda OŠ Antun Gustav Matoš, Tene Blagojević, vratit ćemo duh vremena u kojem je Matoš živio i djelovao.

19.20 – Recital učenika OŠ Oranice Špansko
Devetero učenika 7. razreda dramske skupine OŠ Špansko Oranice pod vodstvom Mile Galić recitirat će 9 Matoševih soneta

20.00 – Predstavljanje knjige Čitanja Matoša
Sudjeluju: glumac Vedran Vitez, urednica knjige Nives Tomašević te autorica Dubravka Oraić Tolić

21.00 – Prikaz svih prikupljenih filmova ‘Happy’
Premijerno će biti prikazani svi video isječci snimljeni na temu ‘Sretni s knjigom’ s pjesmom ‘Happy’ Pharella Williamsa u pozadini.

Izložba fotografija A. G. Matoša iz postava Gimnazije Sesvete u organizaciji knjižničarke Ruže Jozić

Prodajne akcije

Knjižara Ljevak, Trg bana Josipa Jelačića 17
08.00 – 22.00 Čitanja Matoša uz 20% popusta
Posjetiteljima poklanjamo 20% popusta na kupnju knjige Čitanja Matoša autorice Dubravke Oraić Tolić.

08.00 – 22.00 Akcija Cicero: 1+1 gratis
Kupnjom jednog od naslova iz naše biblioteke “Cicero” poklanjamo jednu od sljedećih knjiga: Moj život kao lažnjak Petera Careya, Oni koji nas spase Jenne Blum i Naša priča počinje Tobiasa Wolffa.

‘Sretni s knjigom’ – projekt Naklade Ljevak

U suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom, knjižničarima i knjižnicama grada Zagreba, te zagrebačkim osnovnim školama, pokrenuli smo projekt ‘Sretni s knjigom’ kojemu je cilj promicanje knjige i čitanja kod djece i odraslih. Na tragu popularnih video spotova na glazbu pjesme Pharrella Williamsa  ‘Happy’, trenutačno najpopularnije skladbe na svijetu, snimljen je videospot s učenicima osnovnih škola, knjižničarima i nastavnicima. U spotu sudjeluju i renomirani autori (Hrvoje Šalković, Merita Arslani, Dubravka Oraić Tolić…), TV voditelji (Daniela Trbović, Bruno Šimleša) i mnogi drugi. Snimljeni spot premijerno će biti prikazan u Noći knjige.

Obilježavanje Svjetskog dana knjige

23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miquel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Istog su datuma tijekom godina rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, G.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo.
Odlukom Sabora od 1996. godine u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu. U SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Irskoj i mnogim drugim državama, 23. travnja se održava i World Book Night (Svjetska noć knjige), godišnja proslava kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, povodom koje se tiskaju posebne besplatne knjige i dijele svima željnima čitanja. U Hrvatskoj se Noć knjige održava od 2012. godine.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,