Dubrovčani u Zagrebu: Komična opera Pimpinone

Dubrovačka udruga Sve ostalo je glazba ulazi u petu godinu postojanja s izvedbom opere nastalu u suradnji s Kazalištem Mala scena. Svečana premijera komične komorne opere ‘Pimpinone’ Georga Philippa Telemanna, u režiji Frane Marije Vranković, održat će se u četvrtak, 30. ožujka (19 sati) u Maloj sceni u Zagrebu.‘Pimpinone’ dosad je postavljen samo jedanput u Kneževu dvoru u Dubrovniku, kao komična opera u dva čina i premijerno izvedena 8. kolovoza 1979. godine, s još tri reprize. S obzirom da je riječ o Telemannovoj uspješnici koja je u Hrvatskoj postavljena samo jednom, čini se iznimno prigodnom za obilježavanje 250. godišnjice smrti baroknoga skladatelja Georga Phillipa Telemanna.

Barokni komični trodijelni intermezzo ‘Pimpinone’ idealan je za promoviranje operne umjetnosti među mlađom, odnosno srednjoškolskom populacijom, jer pred publiku donosi dinamičnu glazbu, komični ljubavni zaplet s dva pjevača (sopran i bas) uz klavirsku pratnju. Najpoznatije Telemannovo scensko djelo ‘Pimpinone’, odnosno u originalu ‘Die Ungleiche Heirat zwischen Vespetta und Pimpinone oder Das herrsch-süchtige Camer Mägden. Lustiges

Zwischenspiel’, nastao kao kratki predah između činova duže i ozbiljnije opere, odnosno Telemanove adaptacijie Handlove opere serie ‘Tamerlano’. Prvi je put izvedeno 27. rujna 1725. godine u hamburškom Theater am Gänsemarkt.

Libreto za ‘Pimpinone’ napisao je Johann Philipp Praetorius po uzoru na istoimeno djelo Pietra Pariatija iz 1708. Praetorius je poštovao hamburšku konvenciju izvođenja arija i dueta na talijanskom jeziku, a recitative je prilagodio njemačkoj publici, tako da su pisani hamburškim lokalnim idiomom, kako bi domaća publika u potpunosti mogla pratiti radnju. Zbog velikog uspjeha ‘Pimpinone’ je poslužio kao predložak za još jedan poznati komični intermezzo, Pergolesijev ‘La serva padrona'(1732.).

U ovoj inscenaciji, usamljeni ‘kompjuteraš’ i zaljubljenik u ‘Star Trek’, Pimpinone zaposli lijepu, lijenu i vrckastu čistačicu Vespettu, koju je pronašao preko telemarketinga. Gledajući njegov facebook profil Vespetta otkrije da je Pimpinone bogat. Kako bi se dokopala njegovog bogatstva nastoji ga zavesti i navesti ga da je oženi. Nakon što je opčinjeni Pimpinone zaprosi, Vespetta nastoji upravljati njegovim životom.

Komičnu operu Georga Philippa Telemanna ‘Pimpinone’ režira Frana Marija Vranković, a za glazbeno vodstvo i klavirsku pratnju zaslužan je pijanist Ivan Pernicki. Ulogu Vespette utjelovljuju Valentina Mekovec, Maja Mužar i Manda Sviben, a naslovnu ulogu Pimpinonea – Filip Sever i Josip Roša. Scenografkinja je Marta Crnobrnja, kostimografkinja Anamarija Filipović Srhoj, korepetitorica je Ivana Jelača, producentice Tena Bosek i Mia Tomić te asistentica producentica Jelena Vignjević. Publika će operu moći pogledati i u utorak, 4. travnja u 19 sati, a dubrovačka premijera održat će se koncem rujna.

M. S.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,