Dubrovnik: Igra prijestolja potaknula filmski turizam

Zahvaljujući ‘Igrama prijestolja,’ Dubrovnik se sve više preporučuje kao top-destinacija za filmski turizam!
Stranica BuzzFeed, koju mjesečno posjeti više od 80 milijuna ljudi, svrstala je Dubrovnik uz rame 18 poznatih filmskih lokacija, koje su ujedno i posjećene turističke destinacije.
DubrovnikU članku o 19 filmskih lokacija koje treba posjetiti dubrovačke lokacije na kojima su snimane druga, treća i četvrta sezona popularne HBO-ove serije ‘Igre prijestolja’ našle su se prve na listi preporučenih turističkih destinacija na kojima su snimljeni popularni filmovi, u društvu novozelandskog Hobbitona, Državnog zatvora u Ohiju gdje je sniman film ‘Iskupljenje u Shawshanku’, tuniških lokacija na kojima su snimani ‘Ratovi zvijezda’ i japanskog ‘Mrtvog grada’ na otoku Hashima gdje je sniman ‘Skyfall’, posljednji film iz serijala o Jamesu Bondu.

U drugoj i trećoj sezoni ‘Igre prijestolja’ Dubrovnik je korišten za jednu od najvažnijih lokacija u seriji: prijestolnicu Sedam Kraljevstava Kraljev grudobran (King’s Landing). Tijekom posljednje dvije godine serija se snimala na nekoliko lokacija u okolici Dubrovnika, kao što su Lokrum i tvrđava Lovrijenac, a četvrta sezona serije, čije se emitiranje najavljuje za proljeće 2014. godine, dijelom je snimana i u Splitu. Snimanje u Hrvatskoj održava se u organizaciji hrvatske tvrtke Embassy Films.

Treća i četvrta sezona ‘Igre prijestolja’ korisnici su hrvatskog programa poticaja – sustava koji jamči da će producent dobiti nazad 20% od novca koji je potrošio u Hrvatskoj za troškove snimanja. ‘Za svaku uloženu kunu Hrvatska zaradi dvije i pol, a turistička promocija koju za to dobiva je neprocjenjiva’, izjavio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.

HAVC

Foto: FAMA

Tagged: , , , , , , , , ,