Dubrovnik u Prvom svjetskom ratu 1914.-1918.

‘Dubrovnik u Prvom svjetskom ratu 1914.-1918.’ naziv je izložbe kustosa Dubrovačkih muzeja, Muzeja suvremene povijesti Tonka Marunčića koja će biti otvorena u srijedu, 30. prosinca u 12 sati u žitnici Rupe.
Dubrovnik u Prvom svjetskom ratuOvom izložbom, Dubrovački muzeji uključili su se u obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata koje u razdoblju od 2014. do 2018. godine uključuje čitav niz projekata različitih europskih i svjetskih institucija.

Na izložbi će biti predstavljena izvorna arhivska građa iz zbirki Dubrovačkih muzeja, Arhiva Dubrovačke Biskupije i Državnog arhiva u Dubrovniku. Također, brojni dubrovački građani za ovu izložbu posudili su originalne fotografije, razglednice i dopisnice koje svjedoče o teškim prilikama tijekom rata u Dubrovniku i okolici.

Prvi svjetski rat, poznat pod imenom ‘Veliki rat’ bio je prvi rat svjetskih razmjera. Procjenjuje se da je u njemu poginulo preko deset milijuna ljudi, a dvostruko više ih je ranjeno. Posljedice tog rata neizbježno su se osjetile i u Dubrovniku i njegovoj okolici, posebice zbog njegova geopolitičkog položaja u Austro-Ugarskoj Monarhiji, pripadnici Centralnih sila koja je u rat pozvala sve podanike svoje višenacionalne države, a time i velik broj hrvatskih vojnika.

Osim ratnih opasnosti, stanovništvo dubrovačkog područja, kao i u cijeloj Monarhiji, suočilo se s nedostatkom osnovnih prehrambernih proizvoda, a u posljednjim godinama rata uz dizenteriju, malariju, tifus i sa ‘španjolskom gripom’ koja je zahvatila sve dobne skupine.

U to ratno doba, Dubrovnik se suočio i s velikim brojem izbjeglica iz crnogorskog primorja, sa zbrinjavanjem ranjenika i zarobljenika. Uvedene su brojne sigurnosne mjere koje su s vremenom bile sve brojnije i znatno ometale funkciniranje života grada i okolice. Stanovnici dubrovačkog područja sudjelovali su u brojnim humanitarnim akcijama za pomoć obiteljima poginulih vojnika, invalida i siročadi. U cijeloj Dubrovačkoj biskupiji provedena je zapljena crkvenih zvona, koja su pretaljena i korištena u vojnoj industriji.

I nekoliko godina nakon završetka na dubrovačkom su se području osjećale gospodarske i demografske posljedice rata, a kako je Prvi svjetski rat ostavio neizbrisiv trag na ovom području moći ćete otkriti do konca veljače, do kada izložba ostaje otvorena.

D. M.


Prvi svjetski rat-avangarda
Prvi svjetski rat i avangardna umjetnost

Tagged: , , , , , , , , , ,