Duh četrdeset i pete

Dokumentarac ‘Duh četrdeset i pete’, redatelja Kena Loacha, strastveno govori o duhu jedinstva koji je hrabrio Britaniju tijekom rata i stvorio nadu u postojanje jednog boljeg, ujedinjenog društva.Duh četrdeset i pete1945. bila je presudna godina u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva. Jedinstvo koje je vodilo Britance kroz rat sjedinjeno s iskustvom tegobnog međuratnog vremena dovelo je do ideje o boljoj budućnosti. Stvorio se duh vremena gdje je svatko svakome pružao ruku. Redatelj Ken Loach koristio je izvorne filmske zapise dobivene iz arhiva diljem Kraljevstva uz zvučne snimke te nedavne intervjue kako bi stvorio širok politički i socijalni narativ. ‘Duh četrdeset i pete’ nastoji rasvijetliti i proslaviti doba iznimnog zajedništva, utjecaj koji se godinama osjećao, a i danas bi se ponovo mogao osjetiti.

‘Dostignuća laburističke vlade ’45. ispisana su iz naše povijesti. Velike industrije prešle su u državno vlasništvo te je nakon skorog ekonomskog kraha stvorena država blagostanja. Velikodušnost, uzajamna podrška i suradnja krilatice su tog vremena. Prisjetimo se odlučnosti onih koji su krenuli stvoriti bolji svijet’, rekao je redatelj Ken Loach.

Nakon projekcije filma ‘Duh četrdeset i pete’ u srijedu 21. svibnja u zagrebačkom Dokukinu, u 18.30 sati poslušajte raspravu ‘Oživljavanje duha socijalne pravde’ s Jurajem Hrženjakom, istaknutim pravnim stručnjakom i inicijatorom ideje osnivanja Antifašističke lige, Tvrtkom Jakovinom, povjesničarem i profesorom na Filozofskom fakultetu te Mislavom Žitko, suosnivačem Centra za radničke studije i predavačem na Filozofskom fakultetu.

Restart

Tagged: , , , , , , , , , , ,