Dunav Art Festival koji teče i spaja

Dunav Art Festival manifestacija je koja je najavljena malim performansom u Zagrebu, bacanjem u Savu pisma u boci, uz degustaciju vina zagrebačke regije i hrvatskog Podunavlja za što se pobrinuo Saša Zec iz Vina Mosaica. Predstavljanju su prisustvovali predstavnici gradova Zagreba i Vukovara te Ministarstva turizma.Kao zemljopisni pojam Dunav je općepoznat i znan kao poveznica srednje i jugoistočne Europe. I stoga on, uz Jadransko more kao dio Mediterana, prema mišljenju utemeljitelja Mirana Hadži Veljkovića i Zlatka Petrovića Paje, treba biti jedna od glavnih odrednica destinacijskog ili smještajnog brendiranja Hrvatske u budućnosti te lakšeg zemljopisnog doživljaja u svim budućim komunikacijama.

Hrvatsku nedovoljno prikazujemo i predstavljamo kao podunavsku zemlju, smatraju oni, a imamo sve značajke i prednosti za to. Vukovar će ovog ljeta biti glavno središte održavanja DunavArt Festivala, jedinstvenog projekta kojemu je glavna težnja podunavsku regiju približiti Hrvatskoj i obrnuto, istaknuti Hrvatsku na karti podunavskih zemalja. Dunav, kao jedna od najvažnijih europskih rijeka, veže uz sebe kulture 14 zemalja koje zajedno čine područje Dunavske strategije, jedne od četiri makro-regionalne strategije Europske unije. Cilj projekta je stvoriti umjetničku platformu koja će dugoročno pozicionirati Vukovar i hrvatsko Podunavlje kao jedan od centara prioritetnog područja 3. Kultura i turizam.

Želimo snažno i s konkretnim projektom podržati politiku razvoja, koja ima za cilj hrvatsko Podunavlje brendirati kao jedinstvenu turističku, kulturnu te vinsku i gourmet destinaciju, istaknuli su.

Festival ‘koji teče i spaja’ povezat će Vukovar, Baranju i Erdut u jedinstveni umjetnički doživljaj koji će u hrvatsko Podunavlje donijeti vrhunsku glazbu te istodobno promicati vrijednosti kulturne baštine, vinskog i gourmet bogatstva. Dodatna posebnost DunavArt Festivala je i u nakani utemeljenja Zaklade DunavArt Festivala, koja će pomoći promicanju mladih glazbenika u Hrvatskoj kroz osiguravanje stručno-profilirane potpore.

‘Želja nam je da ove godine osobit naglasak stavimo na potrebu razvoja hrvatskog Podunavlja u svim njegovim sastavnicama, osobito onima koje su pretrpjele najveća razaranja u Domovinskom ratu, ističući važnost obnove njegovih kapaciteta, pokretanja gospodarstva, razvoja poljoprivrede, vinarstva, turizma, ugostiteljstva te oživljavanja kulturnih programa i baštine. Sve u cilju poboljšanja uvjeta života naših građana i suživota svih koji u njemu žive i rade, u otvorenoj komunikaciji s ostalim krajevima Podunavlja kao transgranične europske regije’, naglasili su utemeljitelji Hadži i Pajo, poznati i kao Kraljevi ulice.

P. R.

Tagged: , , , , , , , , , , ,