DunavArt Festival: Inspiracija od izvora do ušća

Dunav inspirira od izvora do ušća, uz Dunav živi više od deset milijuna ljudi, a Hrvatsko Podunavlje krajem lipnja iduće godine postat će središtem održavanja jedinstvenog festivala glazbe, enologije i gastronomije, istaknuli su utemeljitelji DunavArt Festivala, Miran Hadži-Veljković i Zlatko Petrović, popularni Kraljevi ulice.
Dunav Art Festival-Orient ExprestoNa predstavljanju održanom u Belju, Vukovaru i Iloku, predstavnicima prijatelja, partnera i potencijalnih sponzora DunavArt Festivala otkrivene su naznake onoga što će se dogodine zbivati na nizu lokacija od Iloka, Vukovara, Baranje, pa do Osijeka.

Na području Baranje održavat će se jazz koncerti. U sklopu predstavljanja među vinogradima Vina Belje, sastav JazzyBell oduševio je izvedbama na otvorenom, među vinogradima. U autentičnom ambijentu starog podruma Belje, festival je, pak, najavio jedan od najpoznatijih hrvatskih udaraljkaša Borna Šercar izvedbom poznatih skladbi na vinskim bocama. Izvršna direktorica sektora marketinga i turizma Belja d.d., Ljiljana Vajda-Mlinaček, pozdravila je najavu održavanja DunavArt Festivala ističući da predivne prirodne ljepote beljskih vinograda sasvim sigurno mogu biti predivna kulisa za koncerte, a vinska i gastronomska ponuda dodatni jamac za privlačenje posjetitelja festivala. Održavanje festivala pozdravili su i podržali predstavnici Osječko-baranjske županije, Grada Zagreba, Općine Kneževi Vinogradi te Turističke zajednice Baranje.

Pod drvetom ispred dvorca Eltz u Vukovaru goste predstavljanja dočekala je neočekivana izvedba djela klasične glazbe u izvedbi Expresta kojega čine pijanisti Matej Meštrović i Kristina Bjelopavlović te udaraljkaš Borna Šercar. Uz predivnu kulisu Dunava u pozadini, uz čašu vina Vupik i užitak u klasičnoj glazbi ponajbolje je predstavljen tzv. Vukovar cllasic koji će dogodine biti sastavni dio DunavArt Festivala. Matej Meštrović najavio je praizvedbu ‘Dunavske rapsodije’ koju sklada i koja će praizvedbu imati na Prvom DunavArt Festivalu upravo na prostoru ispred Muzeja Grada Vukovara u izvedbi velikog simfonijskog orkestra.

‘Ljepota, bogata povijest i sjajni turistički potencijali hrvatskoga Podunavlja očaravaju i pune srce zadovoljstvom’, istaknuo je saborski zastupnik Goran Beus Richemberg u Vukovaru kazavši da je važna i vrijedna inicijativa za održavanje ovakvoga festivala upravo na području Podunavlja. Direktorica Sektora za upravljanje destinacijom i podršku razvoju ponude Hrvatske turističke zajednice Slavija Jačan Obratov ocijenila je da događanja koja nude različitost i koja imaju za želju privući sudionike i iz ostalih podunavskih zemalja znatno pridonose vrijednosti turističke ponude na svim razinama. Ministarstvo turizma pokrovitelj je DunavArt Festivala, a pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica poručila je da nije bilo teško donijeti odluku o pokroviteljstvu obzirom na kvalitetu najavljenog programa DunavArt Festivala koji će spojiti glazbu, gastronomiju i enologiju. Podrška Grada Vukovara neće izostati, istaknuo je gradonačelnik Ivan Penava pozdravljajući ideju i inicijativu za održavanje DunavArt Festivala. Vukovar i njegovi građani uvijek su dobri domaćini u što ćete se uvjeriti kada dođete na festival iduće godine, dodao je Penava.

Predstavljanje je nastavljeno u Iloku gdje su na platou Iločkog dvorca, Muzeja Grada Iloka, Renato Metessi i Zvijezde uz gostovanje Davorina Bogovića predstavili rock glazbu koja će za vrijeme DunavArt Festivala odjekivati iločkim krajem. Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Dijana Katica poželjela je sreću organizaciji DunavArt Festivala i istaknula kako će posjetitelji festivala otkriti koliko je bogata i kvalitetna turistička ponuda ovoga kraja. Predsjednik Turističke zajednice Ilok, Ivica Miličević, zahvalio je organizatorima što su Iloku dali važnu ulogu u održavanju festivala te najavio podršku organizaciji.DunavArt Festival-Vinogradi Belje‘Dogodine ćemo na Festivalu utemeljiti Danube Adria Creative Cooking Association, a brojni restorani, seoska domaćinstva, hoteli na ovom području postat će mjesta na kojima će ugledni kuhari svjetskoga glasa, naši gosti iz podunavskih zemalja, prezentirati i demonstrirati svoj rad. Priliku za sudjelovanje i učenje dobit će i stručne škole i učilišta. Uz sve naravno idu i vrhunska vina. Na DunavArt Festivalu možete očekivati brojne degustacije, enološke radionice, ali isto tako i posebne promocije i izložbe vinara podunavskih zemalja’, poručio je glasnogovornik projekta Aleksandar Kostadinov.

Hrvatska je na gotovo pola dunavskog puta prema ušću i prirodno je mjesto za spajanje od izvora do ušća, za promicanje vrijednosti koje podunavske zemlje imaju glazbenoj umjetnosti, enologiji i gastronomiji. Nova je to vrijednost kojom se prostor Hrvatskog Podunavlja može dodatno istaknuti na karti turističkih destinacija, a DunavArt Festival dogodine će upravo tu vrijednost dodatno istaknuti.

A. K.


Ušće Drave u Dunav (foto Mario Romulić)
Partnerstvo za živući Dunav
Tagged: , , , , , , , , ,