Dundo Maroje na engleskom

U prostoru vidikovca Zagreb Eye na 16. katu Zagrebačkog nebodera bit će izvedena čuvena predstava Marina Držića ‘Dundo Maroje’ u kojoj hrvatski glumci igraju na engleskom jeziku. Pretpremijera je 16., premijera 17., a repriza 21. svibnja.
Dundo MarojeMeđunarodni centar za umjetnost (MCU) prvi put u Zagrebu postavlja na scenu jedno od najvećih djela hrvatske književnosti – ‘Dundo Maroje’ Marina Držića, na engleskom jeziku. U modernom prijevodu Rolanda Reeda i Nauma Panovskog, prvu izvedbu 2003. godine prikazali su studenti Catholic Universityja u Washingtonu, dok je Hrvatska dramska grupa Ivan Gundulić iz Pertha 2010. godine izvedbu postavila u Australiji.

Ova jedinstvena produkcija predstavit će hrvatsku kazališnu baštinu strancima koji žive u Zagrebu i svima onima koji ga posjećuju kao poslovni ljudi ili turisti. ‘Dundo Maroje’ – urnebesna komedija koja govori o pohlepi, zavisti, ljubavi i bludi, vjernosti, vječitoj temi odgoja i borbe između oca i sina – iznad svega o novcu, kralju kojem se svi klanjaju (na engleskom ‘Master Maroje Abridged’), adaptirana je za suvremenu publiku te će u punom svjetlu predstaviti hrvatsko renesansno dramsko naslijeđe.

Romana Petrušić, predsjednica MCU, diplomirana glumica, nakon 20 godina života u SAD i Australiji, gdje je radila kao redateljica, dramski pedagog i prevoditelj, vraća se u Hrvatsku i donosi svoja iskustva na zagrebačku scenu.

Produkcija ‘Master Maroje Abridged’ samo je prva u nizu koja okuplja mlade hrvatske profesionalne kazališne umjetnike, s daljnjim planom višegodišnjeg projekta ‘Kazalište za Europu i svijet’, kojim će se međunarodnoj publici u Zagrebu predstaviti klasična djela hrvatske književnosti, na način prilagođen modernom senzibilitetu te izvođena u nekonvencionalnim kazališnim prostorima. Na taj će način privući širi krug posjetitelja i približiti kazališnu umjetnost širokim slojevima društva.

‘Pomet družinu’ čine redatelj Lawrence Kiiru, Marko Cindrić kao Pomet, Šiško Horvat kao Maroje i Sadi, Ivana Zanjko/Petra Vukelić kao Petrunjela, Asim Ugljen kao Bokčilo i Ugo Tudešak, Karlo Mrkša kao Maro, Alan Katić kao Popiva.

I. C.

Tagged: , , , , , , , , , ,