Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna

Od 18. do 25.studenog u Pogonu Jedinstvo u Zagrebu postavljena je izložba ‘Zločin i kazna’ kao četvrto izdanje međunarodnog umjetničkog festivala Ekstravagantna tijela.sinisa-labrovic-postdiplomsko-obrazovanje-crtezi-igor-hofbauerU organizaciji Kontejnera (ove godine uz suradnju Kioska (Beograd) i Kontrapunkta (Skopje) od 2007. svake treće godine organizira se festival koji propituje društveni odnos prema nekoj temi: počelo je s tjelesnom invalidnošću, nastavilo se s mentalnim problemima i tretmanom starosti, da bi se ove godine pozabavili društvenim propitivanjem kriminala, odnosno prihvatljivih i neprihvatljivih životnih stilova.

Mnogi radovi su kontroverzni, a svakako je najpotresnija serija fotografija performansa kineskog umjetnika Zhu Yua na kojima konzumira ljudski zametak… Igor Grubić predstavlja seriju fotografija ‘Velvet Underground’ snimljenih u lepoglavskom zatvoru, o krađi identiteta govori rad Marka Markovića, Milijana Babić izlaže ukradene namirnice propitujući odnos prema pojmu krađe u kontekstu naglašenog siromaštva, Isidora Spasić i Amela Frankl na različitim konkretnim primjerima govore o holokaustu i sjećanju na njega.

Gordana Legović izlaganjem maske srama i replike stolice za mučenje govori o fascinaciji zločinom i depersonalizacije žrtve, a plakati Novog kolektivizma podsjećaju na svojedobni skandal kada je žiri odabrao plakat za proslavu dana mladosti ne znajući da se radi o parafrazi necističkog plakata – ukratko ‘umjetnost na rubu zakona’ kako stoji u podnaslovu izložbe. U Beogradu će 20. i 21. studenog biti održani performansi, dok će u Skopju biti organizirana konferencija.

Olga Vujović

Tagged: , , , , , , , , ,