Elektroničke cigarete kao lijek za prestanak pušenja?

Velika Britanija uskoro bi mogla postati prva zemlja u kojoj bi se e-cigarete mogle početi izdavati na recept kao lijek za prestanak pušenja.Naime, dogodio se najnoviji iskorak u procesu licenciranja proizvođača e-cigareta; cijeli postupak je pozdravio njihov ministar zdravstva i socijalne skrbi Sajid Javid.

Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) ovih dana objavljuje ažurirane smjernice kojima bi se otvorio put medicinski licenciranim e-cigaretama, da budu propisane od strane liječnika, na recept, svim pušačima duhana koji žele prestati pušiti. Proizvođači e-cigareta tako se mogu obratiti MHRA-i i predati svoje proizvode na postupak regulatornih odobrenja kao što je to slučaj s drugim lijekovima dostupnim u zdravstvenoj službi. E-cigarete sadrže nikotin i nisu bez rizika, no stručne ocjene iz Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a jasno reguliraju da su manje štetne od pušenja. Ipak medicinski licencirana e-cigareta morala bi proći puno rigoroznije sigurnosne provjere od drugih lijekova. Ako proizvod na kraju dobije odobrenje MHRA-e, liječnici bi tada mogli odlučiti od slučaja do slučaja je li prikladno prepisati e-cigaretu na recept kako bi pacijentima pomogli da prestanu pušiti.

U slučaju da NHS (Nadzorno tijelo Nacionalne zdravstvene službe) u Engleskoj licencira e-cigarete koje su prošle rigorozne provjere MHRA-e, one bi se bez problema mogle početi izdavati na recept. Istraživanja pokazuju da su e-cigarete bile najpopularnija pomoć za prestanak pušenja u Engleskoj u 2020. godini. Pokazale su se vrlo učinkovite u podršci onima koji pokušavaju prestati pušiti i to u omjeru; 27,2% pušača koji koriste e-cigarete u usporedbi s 18,2% pušača koji koriste nikotinske zamjene kao što su flasteri i žvakaće gume.

Pušenje je i dalje vodeći uzrok prerane smrti koji se može spriječiti, a iako je ukupna stopa u Velikoj Britaniji niska, u Engleskoj još uvijek ima oko 6,1 milijun pušača. Također postoje velike razlike u stopama diljem zemlje, primjerice stope pušenja u Blackpoolu (23,4%) i Kingstonu upon Hullu (22,2%) veće su od stopa u bogatijim područjima kao što je Richmond upon Thames (8%).

‘Ova zemlja nastavlja biti globalni lider u zdravstvenoj skrbi, bilo da se radi o našem uvođenju cjepiva protiv COVID-19 koje spašava živote ili našim inovativnim mjerama javnog zdravlja koje smanjuju rizik od ozbiljnih bolesti kod ljudi. Otvaranje vrata licenciranim e-cigaretama propisanim od strane NHS-a, ima potencijal da se uhvati u koštac s velikim nejednakostima u stopama pušenja u cijeloj zemlji, pomažući ljudima da prestanu pušiti gdje god žive i bez obzira na njihovo porijeklo i imovinsko stanje’, izjavio je Ministar zdravstva i socijalne skrbi Sajid Javid.

Gotovo 64.000 ljudi umrlo je od pušenja u Engleskoj 2019. godine, a Ured za unapređenje zdravlja i nejednakosti (OHID) podržava napore za podizanje razine javnog zdravlja i osiguravanje da zajednice diljem zemlje imaju jednake zdravstvene ishode. Smanjenje zdravstvenih razlika – uključujući stope pušenja i dulje održavanje boljeg zdravlja ljudi, dobro je za pojedince, obitelji, društvo, gospodarstvo i NHS. Kako bi postigao ovu opću ambiciju, OHID će surađivati ​​na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, kao i s NHS-om, akademskim krugovima, trećim sektorom, znanstvenicima, istraživačima i industrijom. Vlada će uskoro objaviti i novi Plan kontrole duhana, koji će postaviti putokaz za postizanje Engleske bez pušenja do 2030. godine.

C. R.


Tagged: , , , , , ,