Ero s onoga svijeta na Splitskom ljetu

Komičnu operu ‘Ero s onoga svijeta’ Jakova Gotovca ansambl Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split izvest će dvaput na 60. Splitskom ljetu.Ero s onoga svijetaU srijedu, 23. srpnja s početkom u 21 sat najpopularnija i najuspješnija domaća opera bit će izvedena na velikoj pozornici splitskog teatra, a u subotu 26. srpnja ‘Ero’ će igrati u svom najprirodnijem okružju, na tlu s kojega je izvorno i ponikla, u Vrlici, rodnom mjestu libretista, hrvatskog književnika Milana Begovića. Izvedbama će ravnati maestro Ivo Lipanović, a redatelj je Krešimir Dolenčić koji je operu u HNK Split premijerno postavio 2001.

Naslovnu ulogu seljaka Miće, koji tobože dolazi s onoga svijeta u namjeri da ispita ćud i odanost voljene djevojke, tumači tenor Miljenko Đuran, a njegovu ljubljenu Đulu utjelovit će sopranistica Valentina Fijačko. Bas Božo Župić igra ulogu Đulinog oca, bogatog seljaka Marka, dok će se u ulozi Markove žene Dome izmjenjivati Irena Parlov i Terezija Kusanović. Solističku podjelu još čine Ljubomir Puškarić (mlinar Sima) i Jelena Brnadić (Čobanče). Ansambli su Zbor i Orkestar HNK Split, kao i plesači splitskog KUD-a Jedinstvo.

Opera je puna prekrasnih narodnih napjeva koje je Gotovac vještinom najvećeg majstora uklopio u svoje djelo. Skladatelj i libretist Begović su glazbenu i tekstualnu osnovu pronašli u folkloru narodnih skupina, od folklora Zagore (završno ‘vrličko’ kolo) do kosovskih djevojačkih pjesama iz Gnjilana (početni zbor djevojaka ‘Duni mi, duni, lađane’). Praizvedena u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu 1935., opera je od samih početaka svog scenskog života bila odlično prihvaćena, a izolirane skeptične stručne kritike vrlo su se brzo pokazale potpuno promašenim prosudbama. ‘Ero s onoga svijeta’ najizvođenija je i u svijetu najpoznatija hrvatska opera, a neki njezini glazbeni motivi, osobito završno kolo ‘Što na nebu sja visoko’ često su korišteni i citirani.

Osim redatelja Dolenčića, autorski tim predstave čine scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Danica Dedijer, Luciano Perić koji je napravio koreografiju prema onoj Oskara Harmoša, Zoran Mihanović koji je oblikovao svjetla, a zborovođa je Rozarija Samodol.

ST

Tagged: , , , , , , , , , , ,