Erste fragmenti 17: Shvaćena umjetnost

Vjerojatno nismo ni sami svjesni koliko smo, u godini iza nas, u kojoj smo pokušavali navigirati kroz neku sasvim nepoznatu svakodnevicu, ovisili o umjetnosti.Različiti umjetnički žanrovi dio su naših života više nego ikada u povijesti civilizacije. Umjetnost doslovno buja u našim dnevnim boravcima, prati nas dok se vozimo tramvajem ili šetamo u prirodi, živi u našim pametnim telefonima. Filmovi, televizijske serije, muzika, elektroničke igre predstavljaju rad stotina umjetnika i umjetnica: od pisaca i snimatelja, preko muzičara i režisera, do animatora i fotografa – ljudi kojima često ni ne znamo ime, ali nas njihov rad spaja, tješi i otkriva nam neznane svjetove. Jednostavno, u trenutku kada bolest hara svijetom i čini naše živote nesigurnima umjetnost nas liječi, a umjetnici i umjetnice napokon prestaju biti anonimni, skriveni, nebitni i neshvaćeni. Otvorimo oči, naćulimo uši, izoštrimo osjetila – i neka 2021. bude godina shvaćene umjetnosti.

Erste banka i urbanokulturna platforma ‘Urbanka’ i ove godine otvaraju prozor u svijet mladim umjetnicama i umjetnicima. Zato svi oni mladi i neafirmirani umjetnici i umjetnice u dobi do 30 godina kojima su u pandemijskoj godini uskraćene mnoge prilike, u sklopu natječaja Erste fragmenti 17 dobit će novu šansu da izlože, predstave i prodaju svoje radove, kao što će studentice i studenti likovnih akademija moći dobiti stipendiju koja će im olakšati studij. Erste fragmenti 17 otvoreni su za otkup skulptura, slika, grafika i instalacija, novomedijskih i digitalnih instalacija, kao i hibridnih umjetničkih formi, uz dodatnu novčanu nagradu za najbolji rad te organizaciju samostalne izložbe autoru ili autorici pobjedničkog rada. Osim toga, fragmentaši će dobiti priliku predstaviti i dodatne radove koji će u rujnu 2021. godine biti ponuđeni na prodaju posjetiteljima zajedničke izložbe u zagrebačkoj Laubi.

Preostaje tek jasno istaknuti što sve mladi umjetnici i umjetnici mogu očekivati od ‘Erste fragmenta’: tu je Grand Prix koji nosi novčanu nagradu od 10.000 kuna i organizaciju samostalne izložbe tijekom 2022. godine, potom nagrada facebook publike u iznosu od 3000 kuna za otkupljeni umjetnički rad s najviše glasova na facebook profilu Erste banke i, na kraju, godišnja stipendija od 1000 kuna mjesečno.

Projekt urbane kulture ‘Urbanka’ pokrenut je 2012. godine s ciljem objedinjavanja projekata i inicijativa koje podupire Erste banka te stvaranja jedinstvene platforme za predstavljanje zanimljive, šarolike i kreativne ponude koja ne dobiva uvijek pozornost koju zaslužuje.

Erste fragmenti, u sklopu kojih je do sada otkupljeno preko 200 umjetničkih djela i danas se nalaze na više od 130 lokacija u Hrvatskoj, traju od 2002. godine. Prijave za Erste fragmente 17 otvorene su do 1. kolovoza. Više potražite ovdje.

P. R.Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,