Eterični prostori Jadranke Ratkajec Krajnović

Otvorenje izložbe slikarice Jadranke Ratkajec Krajnović održat će se u utorak 17. prosinnca u 19 sati. u zagrebačkoj galeriji Karas.Eterični prostoriNa samostalnoj izložbi Jadranke Ratkajec Krajnović održane u Galeriji Učiteljskog fakulteta u Zagrebu (2010.) već je uočen temeljni autoričin likovni interes koji objavljuje poetiku pikturalne prozračnosti – ukratko geometrijskim ophodom faseta sugestiju kristaličnog učinka. Daljnji njezin razvoj usmjeren je oplošnjavanju slikarske fakture ravnomjernijim gibanjem tonskih ‘tišina’ do stupnja eteričnog ozračja. Šapat prozračnih (transparentnih dionica) smanjuje snagu geometrijskih rubišta procesuirajući nježnost tonskih odnosa. Blagim zasićenjem boje koja se u preciznim ritmovima događa i razvija u disperzivnom tijeku svjetlosnih blagosti doznačeno je pomirenje lišeno kontrasnih naglosti. Sve te kompozicije, doduše nosi geometrijska transpozicija kao težišna potka smjerova i protu smjerova, ali mekoća unutarnjih svjetlosnih raspona ipak cakli drhtajem spiritualnog u potrazi za ravnotežom svjetlosnih prožimanja. U zaklonu i zatišju svojih slikarskih ‘utopija’ Jadranka je razotkrila čežnju svog unutarnjeg bića za energijom mira i duhovnog susreta. To je temeljni događaj njezinog slikarskog nagnuća koje se ostvaruje pročišćenom likovnom metrikom jednog čestitog i iskrenog likovnog senzibiliteta.

Danijel Žabčić
Jadranka Ratkajec Krajnović slikarica i profesorica likovne umjetnosti i kulture rođena je 19.9.1955. u Zagrebu, gdje je završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna i Akademiju likovnih umjetnosti.
Godine 1986. postaje članica HDLU-a i profesorica na ŠPUD-u. U tom razdoblju sudjeluje kao mentor i ocjenjivač na mnogim državnim natjecanjima-izložbama. Njezini učenici su osvojili prvo i treće mjesto te drugu i treću generacijsku nagradu. Kao likovni pedagog i autor koncepata organizira izložbe i piše predgovore. Napreduje u zvanje profesor-mentor 2009. godine. 2011. izabrana je u naslovno nastavno zvanje predavača u umjetničkom području Polje: likovne umjetnosti/likovna pedagogija na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Tagged: , , , , , , , , , , ,