Etno cekeri za poslovne žene

Nakon velikog uspjeha koji je prošle jeseni postigla na najvećem svjetskom turističkom sajmu u Japanu, dizajnerica Mina Petra predstavila je svoju etno zbirku članicama Međunarodnog kluba žena Zagreb.

Etno ceker za laptopUdruga Petrine pletilje, čiji je osnovni cilj promicanje i očuvanje tradicijske kulture i etno baštine, i Međunarodni klub žena Zagreb već duži niz godina uspješno surađuju u humanitarnim i kulturnim programima, a nedavno održana prezentacija nastavak je te suradnje.   U ateljeu Mine Petre okupile su se članice Međunarodnog kluba žena Zagreb iz različitih zemalja svijeta poput, primjerice, Japana, Velike Britanije, SAD-a, Indije i drugih. Kako do sada nisu imale prilike vidjeti ovakvu radionicu, s velikim zanimanjem pratile su proces proizvodnje torbi i cekera izrađenih od kukuruzne komušine.   Tom prilikom predstavljena su dva izvorna i uporabna proizvoda – suvenira, kojima su povezani tradicijski uzori i motivi s modernim dizajnom, prilagođeni svakodnevnoj uporabi. Zanimljivo je da su to proizvodi namijenjeni uglavnom ženama, a izrađuju ih žene.   Prvi je atraktivna hrvatska poslovna torba Tkanica, izrađena u suradnji s ženama tkaljama grada Knina, od tkanice dobivene ručnim tkanjem na tkalačkom stanu, s izvornim motivima i šarama baštine s područja Šibensko – kninske županije. Članice MKŽ Zagreb od početka su dale potporu ovom projektu donacijom vune za tkanje, a i osobno su se upoznale s radom tkalja prigodom pojete gradu Kninu prije dvije godine. Udruga Petrine pletilje surađuje s tkaljama kao nositelj i autor dizajna torbe i organizator promotivnih aktivnosti.   Kao najnoviji model iz ateljea Mine Petre predstavljen je ceker od kukuruzne komušine namijenjen za nošenje prijenosnog računala i modernog dizajna. Ovaj vrijedni suvenir na tradicijski način izrađuju Rozina Kralj i Štefanija Pertlikm, narodne umjetnice međimurskog kraja iz sela Dunjkovec kod Nedelišća. U ceker koji izrađuju ugrađeno je stvaralaštvo naših ruralnih krajeva, rad seoskih žena umjetnica, prirodni ekološki materijal i stoljetna tradicija.

Etno zbirka koju smo imali prilike vidjeti u zagrebačkom ateljeu Mine Petre predstavlja autentične i preko stotinu godina stare predmete i opremu seoskog domaćinstva, a posebno one namijenjene proizvodnji i preradi tekstila i odjeće. U sklopu prezentacije, uzvanici su imali prilike kušati i vrhunska kvalitetna hrvatska vina iz ponude Mam-Vina i prelistati Svijet u čaši, hrvatsku reviju za vino, kulturu jela, pića i turizam. Ovom radionicom udruga Petrine pletilje ostvarila je svoju svrhu i još jednom pokazala da tradicijske vrijednosti treba sačuvati od zaborava i pokazati ih svijetu, a posebno mladim naraštajima. Članice Međunarodnog kluba žena Zagreb među kojima je bila i Chikako Tamura, supruga japanskog veleposlanika u Zagrebu, tom su prilikom postale bogatije za jedno novo iskustvo, kojemu će i ubuduće davati svoju podršku i koje će prenositi svojim sunarodnjacima kao dio našeg kulturnog identiteta.

Renata Cisar

Foto: Marko Čolić i FAMA