Eurokaz: Premijera predstave Simfonije / Turpituda

Premijera Eurokazove predstave ‘Simfonije / Turpituda’ redateljice Rajne Racz održat će se u ponedjeljak, 20. studenog, s početkom u 20 sati, u prostoru Hrvatskog inženjerskog saveza (Berislavićeva 6, Zagreb), a njezine reprize slijede 21. studenog te 22. studenog.

Predstava je napravljena prema motivima poeme ‘Turpituda’ srpskog književnika Marka Ristića, zbirci pjesničkih tekstova ‘Simfonije’ Miroslava Krleže, knjizi Stanka Lasića ‘Sukob na književnoj ljevici’, dnevniku Marka Ristića o boravku u Zagrebu, pismima koja je Miroslav Krleža uputio Marku Ristiću i teorijskoj knjizi Predraga Brebanovića ‘Avangarda Krležijana i povratak Miroslava Krleže’.

Poseban naglasak u predstavi daje se Ristićevu dnevniku koji je pisao od 27. svibnja do 12. lipnja 1938., u periodu tiskanja ‘Turpitude’ u Zagrebu. To je dnevnik o ishitrenom hedonizmu i fascinaciji druženja s Krležom i njegovim prijateljima. Likovi predstave s kamenom globalne katastrofe iza pupka, troše kavane i restorane, pjevaju i šale se dugo u noć, zajedno ljetuju i igraju tenis, sve po mjeri građanske prisutnosti. Personal predstave broji sve one koji dominiraju Krležinim i Ristićevim dnevnicima i pismima: Miroslav i Bela Krleža, Marko i Ševa Ristić, August Cesarec, supruga mu Marija Vinski i, najtragičnija figura tog doba, Zvonko Richtmann.

Prateći vedra i ponesena intelektualna druženja, profane komplikacije poput brige o novcu, o dugovanjima za grijanje, o peripetijama ljetovanja, predstava nas gura prema najvećoj tragediji – ljetu 1941. kada su u logoru Kerestinec istovremeno pogubljeni liberalni i partijski komunisti: trockisti i staljinisti: Cesarec, Richtmann i Prica te mjesec dana kasnije i Marija Vinski. Pitanje koje Stanko Lasić postavlja svim oponentima ad limina apostolorum sukoba na književnoj ljevici i na oštrici intelektualnog cinizma, koji su Krleža i Ristić uspjeli odgoditi, glasi: Jesu li jedan drugom pružili ruku na rastanku?

Glumački ansambl čine Fabijan Komljenović, Ivan Simon, Marko Kasalo, Zdenka Šustić, Marina Žužić, Damian Humski, Lovro Rimac i Dora Čiča, a u predstavi su svoje prve uloge ostvarili i učenici srpske opće pravoslavne gimnazije Kantakuzina Katarina Branković iz Zagreba. Uz režiju, Rajna Racz odradila je i dramatizaciju, glazbu je skladao Marin Živković, dok je za pokret zadužena Kasija Vrbanac Streklin. Kostimi su povjereni Matiji Dijanović, scena Tihomiru Milovcu, a svjetlo Tomislavu Maglečiću. Producent i dizajner plakata predstave je Marko Milovac.

Ulaznice po cijeni od 10€ (7€ za studente, učenike i umirovljenike) za sve izvedbe mogu se rezervirati na [email protected], pa kupiti na ulazu sat vremena prije svake izvedbe. Broj mjesta je ograničen.

I.C. / Foto: Eurokaz promo


Eurokaz: Novi sotona premijerno u MSU


Tagged: , , , , , , ,