Europea: Susret s nizozemskom spisateljicom Connie Palmen

U zagrebačkom klubu Booksa u utorak, 6. studenoga (19 sati), u sklopu književnog festivala Europea, bit će predstavljena Connie Palmen, spisateljica iz Nizozemske. Promovirat će svoju knjigu ‘Ti kažeš’, tragičnu ljubavnu priču Sylvije Plath i Teda Hughesa, u čemu će joj pomoći prevoditelji Romana Perečinec i Toni Bandov te moderatorica Ivana Bodrožić.Šestu godinu Europea dovodi ponajbolje europske pisce i oživljava kulturnu i književnu scenu Zagreba. Ove jeseni po prvi puta u književnom klubu Booksa predstavljaju se dvoje zanimljivih autora. Na tragu ideje iz koje je izrasla Europea, ideje upoznavanja, razumijevanja i prihvaćanja Drugoga, svoje nove knjige predstavio je portugalski pisac Afonso Cruz, a na redu je i nizozemska spisateljica Connie Palmen.

Ideja projekta pokrenutog prije šest godina, nastala na konceptu prožimanja javnog i privatnog posredovanjem literature, sve se više potvrđuje kao važna i aktualna, s obzirom na trenutne izazove unutar Europske unije kada potreba za razumijevanjem i prihvaćanjem Drugog samo raste.

Poticanje publike na znatiželju, razvijanje kritičkog mišljenja u društvu kroz upoznavanje okoline, brisanje granica između autora i čitatelja kroz neposredni dijalog, promišljanje i osjećanje literature od početka su bile ideje koje su nas vodile sve do Rusije, Irske, Nizozemske, Češke, Rumunjske, Portugala, Turske, Velike Britanije, Danske, Islanda, s ciljem da idemo sve dalje, poručuju organizatori.

N. L.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,