Europski biciklistički izazov: Orange Bike Ride

Pod okriljem Europskog biciklističkog izazova i nizozemskog veleposlanstva održan je Orange Bike Ride, vožnja biciklima središtem Zagreba, čime se potiče građane na što češće korištenje bicikla.Točno u podne, kada se zagrebačkom špicom prolomio zvuk gričkog topa, započeo je Orange Bike Ride – vožnja biciklima središtem Zagreba koja je krenula iz Preradovićeve i okupila nekoliko stotina građana.

‘U Nizozemskoj je bicikliranje način života! S čak 40% udjela bicikala u prometu, Nizozemska je najbiciklističkija zemlja u svijetu! Neprekidno promoviramo i potičemo korištenje bicikla u svakodnevnom životu. Rado dijelimo iskustvo s gradovima širom svijeta o tome kako integrirati biciklistički promet u urbanu mobilnost. Iz našeg iskustva, dobra biciklistička infrastruktura potiče ljude na korištenje bicikala i time pridonosi njihovu zdravlju i aktivnom stilu života’ poručila je veleposlanica Ellen Berends.

Nakon izvrsnog prošlogodišnjeg rezultata, Zagreb se i ove godine natječe u Europskom biciklističkom izazovu sloganom ‘Vozim za Zagreb, vozim za sebe!’ Projekt je pokrenuo grad Bologna s ciljem popularizacije biciklizma među građanima. ‘Europa želi smanjiti emisiju CO2 u gradovima i mi ćemo dati sve od sebe kako bismo pridonijeli toj misiji. Za sudjelovanje u Europskom biciklističkom izazovu potrebno je skinuti novu besplatnu aplikaciju Naviki te od 1. do 31. svibnja biciklirajući skupljati kilometre za Zagreb i mlade Zagrepčane’ istaknula je Jelena Pavičić Vukičević, izaslanica gradonačelnika Milana Bandića. Prošle je godine tijekom svibnja u Zagrebu 894 građana preuzelo besplatnu aplikaciju za mobitel u sklopu Europskog biciklističkog izazova te je u mjesec dana zabilježeno 42.585 kilometara prijeđenih na biciklu i pritom ušteđeno 8602 kg CO2.

Dodatnu notu cijelom projektu daje partner Hrvatska poštanska banka koja će za svaki prijeđeni kilometar u sklopu Europskog biciklističkog izazova donirati jednu kunu na tekući račun posebnih ambasadora ovogodišnjeg izazova, maturanata koji ove godine izlaze iz programa alternativne skrbi Dječjeg doma u Nazorovoj te počinju samostalni život.

Uz Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske i Hrvatsku poštansku banku, partner Gradu Zagrebu u ovom projektu je i izdavačka kuća Adria Media Zagreb s časopisom Story.

Posebna je biciklistička poslastica bilo druženje s Da Vinci Bikersima koji ove godine slave 10. rođendan, a svoje su djelovanje predstavili brojnim posjetiteljima u Klubu KIC. Da Vinci Bikersi – Luka Hrgović, Stipan Tadić, Ozren Manojlović i Duje Medić – voze bicikle ‘jer nemaju za Harley Davidson’ i također voze za Zagreb u ovogodišnjem Europskom biciklističkom izazovu. Pozvali su sve građane da skinu besplatnu aplikaciju Naviki te od 1. do 31. svibnja skupljaju kilometre za pobjedu, ali i mlade Zagrepčane! 

H. R. / Foto: Josip Regović

Tagged: , , , , , , , , ,