Evo vam ga!: Franz Jozef, Tito, Pavelić i Tuđman

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu, Ivan Mesek u utorak, 3. studenoga (18 sati) predstavit će svoj rad pod nazivom ‘Evo vam ga!’
Ivan Mesek-Evo vam gaRad ‘Evo vam ga!’ slika je na mash-u, materijalu koji se inače koristi za reklamne panoe i nastala je slikanjem akrilom preko printanog predloška, dimenzija 400 x 400 cm. Motiv prikazuje ‘ultimativnog vođu’, nastalog kombiniranjem portreta Franza Jozefa, Tita, Pavelića i Tuđmana u novonastalog ‘bastarda’. Rad konačno rješava vječito i uvijek jednako glupo pitanje i dilemu koji vođa je bio najbolji ili najgori u hrvatskoj povijesti. Budući se do sada još nije pronašao definitivan i neupitan odgovor, autor je skupio jednog od svih njih, utažujući na taj način i vječitu želju i predanost ovog naroda za silovitim vođama.

Postavljanjem na pročelje Doma hrvatskih umjetnika, na poziciji koja je usmjerena prema centralama HDZ-a i SDP-a, rad želi napokon riješiti veliku dilemu, te to pitanje napokon skinuti sa dnevnog reda. Isto tako, obraća se i svakodnevnim prolaznicima na toj vrlo frekventnoj poziciji, te istima poklanja ultimativnog vođu, oca, majku, kuma hrvatske nacije.

Ivan Mesek rođen je 1971. godine u Varaždinu gdje je 1989. završio gimnaziju, a iste godine upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Za vrijeme studija 1992. i 1993. pohađa i Međunarodnu ljetnu likovnu akademiju u Salzburgu, 1992. u slikarskoj klasi Antonia Diasa, a 1996. godine upisuje poslijediplomski studij ‘Bildnerisches Gestalten und Therapie’na Akademiji likovnih umjetnosti u Münchenu, koji 1999. završava radom ‘Primjena likovne terapije u likovnom odgoju’ (nostrificiran 2001. godine od zagrebačkog Sveučilišta 2001. kao magistarski rad); 2000.-2001. profesor je stručnih predmeta u srednjoj strukovnoj školi; 2002.-2004. stručni suradnik za kulturu u Odjelu za kulturu znanost i sport pri Gradu Varaždinu. Od 2004. godine privremeni je ravnatelj javne ustanove u kulturi Galerijski centar Varaždin, a od 2010. stalni; 2005.-2009. zamjenik gradonačelnika Varaždina zadužen za društvene djelatnosti. 2000.-2010. predsjednik je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin u svojstvu kojeg pokreće i organizira likovne projekte (‘Dani hrvatskog performansa’, ‘Biennale modne fotografije’, ‘Od A do B’, ‘Utisak-Otisak’, ‘Umjetnik u gradu’,…)

Pokretač je, autor ili koautor zapaženih i nagrađenih projekata (‘promo film ‘Čarobna škrinjica’, projekt ‘Galerija na otvorenom’…). Sudjelovao je na nekoliko residency programa: 2005:Strout, Engleska, 2011.: New York, ‘Art in General’. Cijelo vrijeme aktivan multimedijalni umjetnik koji se bavi slikarstvom, instalacijama, urbanim intervencijama, performansom, grafičkim dizajnom, fotografijom. Do sada je pripremio dvadesetak samostalnih izložbi te sudjelovao na više desetaka grupnih izložbi i projekata u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj , Velikoj Britaniji i SAD. (Odabir: Salon mladih, Zagreb, Trienalle crteža, Zagreb, ‘Echo of my mind’ Munchen, Antologija hrvatske video umjetnosti, Zagreb, DLUM,Maribor,’Flogiston’ Galerija umjetnina, Split…)

HDLU

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,