Factumentarci vol. 2: Novi online dokumentarci

Factum, produkcijska kuća nezavisnog dokumentarnog filma, nastavlja aktivnost otvaranja svojih naslova publici u doba izolacije. U narednim danima bit će dostupno pet filmova za gledanje online: od osobnih inspirativnih autorskih priča sve do događaja i pojava koji su obilježili domaću povijest.Na stranici www.factum.com.hr uz kôd OSTANIDOMA svi zainteresirani, uz već otprije dostupne filmove, mogu pogledati i novi paket Factumovih dokumentaraca.  

Dečko kojem se žurilo jedan je od najnagrađivanijih i najboljih domaćih dokumentaraca s početka novog tisućljeća. Riječ je o osobnoj priči redateljice Biljane Čakić Veselič o potrazi za bratom nestalim tijekom rata u Hrvatskoj, 1991. godine. Film se dijelom nastavlja na priču redateljičine bake čiji je suprug ubijen u Drugom svjetskom ratu, a kojega je ona cijeloga života čekala. Uz niz relevantnih domaćih i međunarodnih nagrada, uključujući godišnju Nagradu Vladimir Nazor za filmsku umjetnost, ovaj je film 2001. bio hrvatski kandidat za Oscara u kategoriji dokumentarnog filma. 

Još jedan intimni portret vlastite obitelji donosi film Sve o Evi renomiranog snimatelja, fotografa i redatelja Silvestra Kolbasa. Sniman više godina, film prati autora i njegovu ženu u brojnim pokušajima i osobnim dilemama tijekom procesa umjetne oplodnje. Film je to koji do srži ulazi u prostore intime i ljudske privatnosti osvaja hrabrošću i ostavlja bez daha, a mnogi takozvani isključivo filmski kriteriji padaju u vodu pred plačem tek rođene i dugoočekivane Eve. Film je svojedobno bio jedan od najgledanijih Factumentaraca. 

Ohrabrujuća osobna priča ispričana je i u filmu Klasa optimist autorice Lane Šarić. Ovdje redateljica, pak, dokumentira vlastitu borbu s leukemijom i njezinim posljedicama, stvarajući jedinstven film koji plijeni optimizmom i u najtežim situacijama. Kada sretnim spojem medicinskih dosega i liječničkih napora, uz pomoć obitelji i prijatelja te zahvaljujući vlastitoj borbenosti, pacijenti ozdrave, njihovi životi u potpunosti će se promijeniti. 

Bad Blue Boysi proteklih su dana često spominjani kao podrška u nedavnim kriznim situacijama koje su zadesile Zagreb. Dokumentarac BBB redatelja Saše Podgorelca zapis je borbe ove skupine zagrebačkih nogometnih navijača za povratak starog imena nogometnog kluba Dinamo 1990-ih. Tvrdeći da je naziv nogometnog kluba Dinamo nametnut od strane komunističkog režima, predsjednik Franjo Tuđman ga je tada promijenio u Croatia. BBB za vrijeme njegova režima tako postaje simbol političkog otpora, a sukob je kulminirao na glavnom zagrebačkom trgu, kad su navijači izviždali Tuđmana. ‘BBB’ je prvi hrvatski dokumentarni film koji je u kinima prikazivan dulje od dva tjedna.

Izuzetno vrijedan materijal koji dokumentira jedan od ključnih događaja Hrvatskog proljeća, objedinjen je u filmu Poezija i revolucija 2000. godine. Naime, u vrijeme studentskog štrajka 1971. godine, skupina studenata filma predvođena redateljima Brankom Ivandom i Zoranom Tadićem počela je kamerama pratiti događanja. Nakon što je štrajk razbijen, a vođe uhićeni i osuđeni, snimljeni je materijal arhiviran u policiji. Trideset godina nakon tih događaja, Factum je pronašao dio originalnog materijala i Branko Ivanda je dovršio film koji prikazuje događaje koji su obilježili ne samo živote sudionika, već i cijelu Hrvatsku.

I. S.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,