FEKP: Književni susret u Velikoj Gorici

U sklopu 14. Festivala europske kratke priče (FEKP), u utorak, 2. lipnja, u 17 sati, u Gradskoj knjižnici Velika Gorica (Zagrebačka 37) održat će se književni susret na kojemu će gostovati književnice Ksenija Kušec i Jelena Zlatar te pisac i urednik Robert Mlinarec.
FEKP-Velika GoricaKroz likove i djela ove sjajne spisateljske trojke, kroz život u tekstu i onaj izvan teksta (ako takav postoji!), provest će nas moderatorica i spisateljica Mima Simić.

14. Festival europske kratke priče ove se godine održava u Zagrebu i Rijeci od 31. svibnja do 5. lipnja. Tema ovogodišnjeg FEKP-a su ‘Amerike’ – kakve su ‘Amerike’ između sebe, ali i u odnosu na ostatak, svijet kojemu pripadamo? Postoji li Staro bez Novoga i što su nama danas Amerike? Samo su neka od pitanja koja će nas tijekom 14. izdanja FEKP-a voditi preko nacionalnih i jezičnih granica, kroz prošlost i sadašnjost Novoga svijeta, kroz mitsko i povijesno, od književnosti do politike i natrag.

Festival europske kratke priče pokrenut je 2002. i jedan je od prvih festivala u Europi posvećenih ovoj književnoj formi. Ono po čemu se FEKP razlikuje od većine drugih hrvatskih festivala suradnja je s domaćim nakladnicima, stipendiranje i usavršavanje mladih prevoditelja, sistematski rad na tome da se preko kontakata proizašlih iz festivalskih druženja Europi predstave suvremeni hrvatski pisci… Ukratko, svijest o tome da, ako želi biti živ, Festival ne može postojati mimo onih koji čine književnu scenu na kojoj diše.

Cjelokupan program ovogodišnjeg FEKP-a možete pogledati ovdje.

Jelena Zlatar rođena je 1982. u Zagrebu, studirala je sociologiju i filozofiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, gdje je i doktorirala 2012. godine. Zaposlena je u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu i bavi se sociologijom prostora. Njezina kratka priča ‘Nedostaje’ objavljena je u zbirci pričā ‘Krom i pakao’ (CeKaPe, 2012.). Priče su joj objavljene i na književnim portalima kao što je www.kratkaprica.bloger.index.hr. Autorica je znanstvene knjige ‘Urbane transformacije suvremenog Zagreba. Sociološka analiza’ (2013.), zbirke pričā ‘Odjavna karta’ (2014.) i romana ‘Slijepa točka’ (2015.).

Ksenija Kušec rođena je 1965. u Zagrebu. Ona je arhitektica, saksofonistica i spisateljica. Objavila je zbirku pričā za djecu ‘Priče iz Sunčeva sustava’ (2010.), romane za djecu ‘Janko i stroj za vrijeme’ (2013.) i ‘Prozirna Lili’ (2015.), zbirku pričā ‘Reci mi sve’ (2013.) i roman ‘Sobe’ (2014.). Uskoro će joj biti objavljen roman pod naslovom ‘Kod kuće je najbolje’.

Robert Mlinarec rođen je 1966. u Zagrebu, studirao je filozofiju, etnologiju i informatiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a poslijediplomski studij informatike pohađao na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Osim pisanjem, bavi se uređivanjem knjiga, grafičkim dizajnom i informatikom. Dugogodišnji je urednik niza biblioteka u raznim izdavačkim kućama. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Pokretač je i suosnivač nekoliko književnih festivala i programa. Objavljuje prozu, poeziju i prijevode u domaćim i stranim časopisima od 1995. godine, a dosad je prevođen na trinaest jezika. Dobitnik je niza književnih nagrada, među ostalim nagrade Ranko Marinković za kratku priču i nagrade Mato Lovrak za najbolji roman za djecu. Iz njegove bogate bibliografije izdvajamo djela: ‘Mali noćni pomagači’ (2000.), ‘Sve o vjetrenjačama’ (2002.), ‘Tragovi/Traces’ (2006.), ‘Klik-klak’ (2007.), ‘Tkači snova’ (2014.).

P. R. / Foto: FEKP


 

14. FEKP FEKP i CeKaPe: Otvoreni sat kratke priče i romana

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,