FEKP natječaj za kratku priču

Festival europske kratke priče (FEKP) povodom svog 15. izdanja koje će se održati u Zagrebu i Osijeku od 29. svibnja do 3. lipnja, raspisuje natječaj za kratku priču. Ovogodišnja je tema natječaja ‘O granicama: slobodna tema’. Natječaj je otvoren do 9. svibnja.FEKP-O ljudima i granicamaNatječaj propituje granice na različitim raznima: one žičane, koje fizički priječe, ili daju (lažnu, stvarnu?) sigurnost, lome teritorij, razdvajaju društva i pojedince…
I/ili one teško vidljive linije upisane u nama: emotivne, iskustvene, spolne ili rodne, generacijske ili klasne, koje odjeljuju ili spajaju. Treće, nama najzanimljivije granice jesu književne, pa vas pitamo: je li piscu u tekstu dopušteno sve, je li bezgranična sloboda umjetnosti ohola ili nužna, postoji li apsolutna sloboda unutar rečenica i ispod linije slova ili su i za priče potrebni neki pasoši? Kako smo naveli u naslovu natječaja, tema je slobodna, dakle žiri će uzeti u obzir širok spektar interpretacije i slobodu izričaja autorā. Ako granice i postoje, u ovom natječaju ostaju propusne. Želimo vam uspješno pisanje!

Propozicije natječaja:
• na natječaj se mogu prijaviti autori/ce koji/e pišu na BHSC-u (jezicima regije)
• prihvaćaju se samo prethodno neobjavljene priče
• priče duljinom ne smiju prelaziti 10.000 znakova s razmacima
• priče trebaju biti napisane na računalu i spremljene u formatu .doc ili .docx (Times New Roman, veličina slova 12 točaka, prored 1,5), a dokument mora biti priložen kao privitak na ovome linku
• priče se šalju isključivo preko obrasca na linku
• drugačije poslani radovi neće biti uzeti na razmatranje
• natječaj je javan
Natječaj je otvoren do 9. svibnja u 23:59. Radovi pristigli nakon navedenog roka neće se uzeti na razmatranje. Deset priča koje su ušle u finale objavit će se 24. svibnja na festivalskoj stranici, a tri priče koje osvajaju nagrade objavit će se na večernjem čitanju 31. svibnja u Teatru &TD. Pobjednička priča čitat će se na zatvaranju ovogodišnjeg festivala.
FEKP natječaj realiziran je u suradnji s Centrom za kreativno pisanje, Rezidencijom za pisce i prevoditelje u Ventspilsu (Latvija) te udrugom Kurs.
Žiri čine pisci, urednici, novinari i književni kritičari: Vladimir Arsenić, Stjepan Balent (predsjednik žirija), Olja Savičević Ivančević, Damir Karakaš i Diana Matulić.

Pristigle priče ulaze u konkurenciju za tri nagrade:
Prva nagrada: Dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu u Latviji
• uz troškove boravka u rezidenciji u Ventspilsu, nagrada uključuje i avionsku kartu za pobjednika/icu
Druga nagrada:  Dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs
• nagrada uključuje putne troškove i troškove boravka u rezidenciji te plaćene režijske troškove
Treća nagrada: Pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPea
• nagrada uključuje smještaj i kotizaciju za trećenagrađenog/u autora/icu.


Nikola Ivanda-promocija knjige
Nikola Ivanda: Knjiga i natječaj za najbolju kratku priču
Tagged: , , , , , , , , , ,