Festa sv. Vlaha: Jedinstvena dubrovačka zimska proslava

‘Dan koji nam dohodi jednom na godište’, kako kažu Dubrovčani, Festa sv. Vlaha, slavi se već 1045. godinu i izravna je poveznica s dubrovačkom tradicijom i poviješću koja se odražava u svakom djeliću proslave.Svetac Vlaho ujedno je i njihov zaštitnik, te je 3. veljače i Dan grada Dubrovnika. Uz crkvene svečanosti u gradu pod Srđem organizira se i niz manifestacija svjetovnog prizvuka koje su posvećene svecu zaštitniku koji Dubrovnik čuva na svom ispruženom dlanu.

Kandelora i golubice koje se puštaju na slobodu, inspirativna himna sv. Vlahu, barjaci i svečane narodne nošnje, crkveni velikodostojnici, svjetovni upravitelji grada, diplomati i političari, grličanje, veličanstvena procesija vjernika…

Stoljećima, festa je nepromijenjena, kao što je nepromijenjena privrženost stanovnika Dubrovnika i okolice svome zaštitniku, liku i djelu sv. Vlaha, koji je utkan u sve pore dubrovačke povijesti i sadašnjosti, čija je proslava od 2009. postala dijelom UNESCO-ve nematerijalne baštine čovječanstva.

TZ GD

Tagged: , , , , , , ,