Festival o pravima djece u Koprivnici

Slovenski film Mi idemo po svojeNakon Zagreba, Rijeke i Osijeka, u kojima su održana prethodna izdanja, UNICEF-ov Festival o pravima djece po prvi će puta ugostiti Koprivnica. Peto izdanje posvećeno je čitanju i ekranizaciji književnih djela i održava se pod sloganom ‘Dobre stranice ne poznaju granice’. Traje od 17. do 20. studenog, a osim glavnog programa u Koprivnici, paralelno će biti organizirane i projekcije u kinima CineStar u devet drugih gradova – u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Dubrovniku, Šibeniku, Zadru, Slavonskom Brodu i Varaždinu.

Ovogodišnjom temom festival želi podsjetiti na važnost književnosti za audiovizualno stvaralaštvo i nadovezati se pritom na nacionalnu kampanju Čitaj mi! koja poziva na čitanje knjiga djeci od najranije dobi.

Program čine filmovi djece i mladih, filmovi za djecu i filmovi za odrasle koji govore o pravima djece. Ono po čemu je ovaj festival jedinstven je da su sve projekcije u potpunosti inkluzivne – filmovi imaju titlove prilagođene gluhima i nagluhima, a za slijepe i slabovidne bit će popraćeni naracijom koju izvode poznati glumci – Sven Šestak, Marija Tadić, Kristina Krepela, Zrinka Kušević, Petra Težak, Romina Vitasović, Franka Klarić, Goran Grgić, Damir Markovina i Robert Kurbaša, uz podršku slijepih urednika naracije iz udruge Zamisli. U programu će biti prikazana ukupno 33 filma iz Hrvatske, Slovenije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Filipina, Južnoafričke Republike, Norveške, Poljske, Indije, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i Nizozemske, među kojima se ističu za Oscara nominirani War Witch i najgledaniji slovenski film svih vremena u matičnim kinima Mi idemo po svoje. Osim filmskog, festival čini i praktični dio – inkluzivne radionice audiovizualnog stvaralaštva.

Brojkom od 6.000 djece koliko ih je prijavljeno za sudjelovanje, ovo je najveće izdanje festivala do sada.

HAVC

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,