Festival znanosti: Mi smo prijatelji mora

U sklopu Festivala znanosti pod nazivom ‘Mi smo prijatelji mora – We are friends od the SEA’ održana je manifestacija koja je sastavni dio aktivnosti u sklopu projekta HATCH (INTERREG IT – HR).

Cilj je ove javne prezentacije projekta HATCH (programa INTERREG ITALIJA – HRVATSKA) značaj zaštite Jadranskog mora približiti najmlađima i općenito javnosti. Događaj je uklopljen u ovogodišnji Festival znanosti koji ima za temu Prirodu i društvo.

Kroz bogat program javne prezentacije koji se sastoji od prezentacije projekta HATCH, stručnog predavanja, znanstvene predstave i tri interaktivne znanstvene radionice na temu mora, djecu se nastoji senzibilizirati za bitne teme današnjice: zašto je more važno i što mi možemo učiniti da ga zaštitimo.

Kroz predavanja su se upoznali s ribama pridošlicama i invazivnim vrstama u Jadranu, jer kao što znamo klimatske promjene i zagađenje nastalo ljudskom aktivnošću utječe na bioraznolikost. Često te nove vrste dosele, a nemaju prirodne neprijatelje u Jadranskom moru pa naruše čitav prirodni poredak. A neke se vrste nažalost nađu pred izumiranjem, kao što je to slučaj s periskim školjkama. Uvijek čak i malo narušavanje ekosustava ima velike posljedice, koje neke osjetimo prije, a neke kasnije.

Kroz radionice se nastojalo djecu osvijestiti o štetnim ljudskim utjecajima na more poput raznog otpada i otpadnih voda. Kroz mikroskope su mogla vidjeti mikroplastiku koja je zapravo „nevidljiv“, a opet jako VIDLJIV problem. Igre i radionice omogućile su djeci upoznati temperaturu, gustoću, salinitet, boju, vodljivost i ostala svojstva morske vode. Saznali su sve o tome kako otpad utječe na delfine i kornjače. O tome što se dogodi kada se izlije nafta iz brodova. Istarsko veleučilište – Università Istriana di scienze applicate je organizator ovog događaja i potpisnik povelje ‘Prijatelj mora’.

K.R. / Foto: Alphera


Silba: Zajedno protiv morskog otpada

Morski plastični otpad na poštanskim markama

Tagged: , , , , , , , , ,