Film o WikiLeaksu prvi pogledali predstavnici 5. staleža

‘Tajne petog staleža’ na press projekciji u CineStaru Branimir u Zagrebu prvi su pogledali predstavnici sedme sile i hrvatskog petog staleža.

Matija Babić i Denis KuljišTematika filma ‘Tajne petog staleža’, priča o WikiLeaksu okupila je na specijalnoj projekciji novinare i aktivne predstavnike hrvatskog petog staleža koji su ga zajedno pogledali te nakon prikazivanja porazgo­varali o utjecaju projekta Juliana Assangea i njegove ekipe na cijeli svijet.

Peti stalež u modernoj terminologiji označava blogere i pripadnike alternativnog novinarstva. Ovaj film prikazuje njihovu misiju otkrivanja prijevara i korupcije u vladajućim slojevima, te izrastanje u organizaciju od čijih su informacija strahovali najmoćniji.

Stoga je bilo i najprikladnije da ‘Tajne petog staleža’ prije kretanja u redovnu kino distribuciju pogledaju upravo najaktivniji članovi hrvatskog novinarsko-blogerskog svijeta, koji su film ocijenili kao vrlo zanimljivim.

– Film mi se jako dopao, baš je napet. Jako je dobro prikazao balans između pukog blogerstva i ozbiljnog novinarstva. Tehnologija nije ključna. Istraživačko novinarstvo se prilagođava stanju medija. To mi je jako dobro u ovom filmu.

Odlična je glavna misao koja se pojavljuje u filmu: ‘Potpuna privatnost za izvor, transparentnost za institucije. Jer to je demokratski ideal svakog društva. No, kada objavimo sve informacije, što s njima? Daljnji korak je u sferi politike’ – rekao je novinar i publicist Denis Kuljiš.

‘Kao fikcija, film je interesantan za gledanje. Dvojim u autentičnost prikazanog. Prilično dobar film. Snaga petog staleža je velika, ali osim WikiLeaksa ta se snaga još uvijek nije pokazala. Ljude, u stvari, uopće, nije briga’ – veli Matija Babić s Index.hr.

Marko RakarBenedict Cumberbatch je naprosto fantastičan! U potpunosti je ‘skinuo’ Assangea. Film prikazuje priču i aferu WikiLeaks na pomalo negativan način, ali na kraju vas ostavlja podijeljenog mišljenja. Dobro prikazuje borbu između ega i moralnog djelovanja. Informacijski pokret je jednosmjerna ulica, poplava koja se ne može zaustaviti. Tehnologija danas sve omogućava i tek ćemo vidjeti kakav će biti ishod svih tih događanja. – izjavio je Marko Rakar, komunikacijski savjetnik i borac za prava na pristup informacijama te predsjednik udruge Vjetrenjača, čije su aktivnosti razotkrile mehanizme manipulacije biračkim popisima i javnoj nabavi te pokrenula niz promjena u zakonodavstvu.

Blitz

Pročitajte još: Tajne petog staleža: Film o WikiLeaksu

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,