Film Trumbo: Uspon i pad velikog scenarista

Jedan od filmova godine ‘Trumbo’, priča o hollywoodskom scenaristu Daltonu Trumbu kojeg glumi Bryan Cranston, u hrvatska kina, u distribuciji Discoveryja, stiže 4. veljače.

Njegov put do uspjeha nije tekao glatko. Naime, krajem 1940-ih je u tzv. ‘lovu na vještice’, kako se zvala potjera za američkim komunistima, bio optužen te zatvoren na 10 mjeseci. Pedesetih godina prošlog stoljeća napisao je svoja najbolja djela, scenarije za fimove ‘Praznik u Rimu’ i ‘Neustrašivu’. Naravno, isprva je potpisan netko drugi, no kasnije, kada je rehabilitiran, njegovo je ime vraćeno na filmove. Za oba je scenarija dobio najvažniju filmsku nagradu Oscar. Jedan glumac i jedan redatelj su zaslužni za postupni Trumbov povratak. Kirk Douglas mu je predložio da napiše scenarij za ‘Spartaka’, a za Otta Premingera je napisao scenarij filma ‘Egzodus’. Tako je završila 13-godišnja agonija za vrijeme koje je Trumbo bio na crnoj listi američkih filmaša.

Trumba u istoimenom filmu Jaya Roacha glumi zvijezda serijala ‘Na putu prema dolje’, Bryan Cranston. Za maestralnu ulogu Trumba dobio je nominacije za Zlatnog globusa te Oscara. Kolumnisticu Heddu Hopper glumi oskarovka Helen Mirren, dok njegovu suprugu glumi Diane Lane.

‘Trumbo’ je nepatvorena i drska priča o dvostrukom oskarovcu, sasvim posebnom individualcu čiji je talent na kraju ipak prepoznat i nagrađen, usprkos njegovim političkim uvjerenjima.

D. F.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,