Filmić Bobe Jelčića u nogometnom Brazilu

Kratkometražni film Bobe Jelčića bit će jedan od 31 naslova s četiri kontinenta u projektu Short Plays koji najavljuje 20. Svjetsko prvenstvo u nogometu. Među odabranim redateljima nalaze se pobjednici Cannesa, Sundancea, Berlinalea, San Sebastiana i Venecije.
Short PlaysShort Plays je pokrenuo meksički redatelj Daniel Gruener s idejom da iz svake zemlje koja sudjeluje na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Brazilu dođe jedan kratki film na temu nogometa. Producenti su pozvali zagrebačku filmsku kuću Spiritus movens da u ime Hrvatske sudjeluje u ovom projektu, a budući da su uspješno surađivali na nagrađivanom filmu ‘Obrana i zaštita’, njihov je izbor za režiju hrvatskog segmenta pao na našeg kazališnog i filmskog autora Bobu Jelčića. On se tako našao u probranom društvu velikana svjetskog filma kao što su Gaspar Noé, Apichatpong Weerasethakul, Vincent Gallo i Carlos Reygadas.

Svi su sudionici dobili jednostavna pravila: moraju osmisliti film koji govori o nogometu, treba trajati tri do pet minuta i biti uglavnom bez dijaloga. U Jelčićevoj ‘Razmjeni dresova’ glavnu ulogu tumači Ivana Krizmanić, a uz nju se pojavljuje i dvadesetak naturščika, članova Diletantskog kazališta Pentravci koje djeluje unutar Planinarskog društva Grafičar.

Short Plays će biti ponuđen TV kućama koje će prenositi Svjetsko prvenstvo, a uz navedena imena među autorima su još i Carlos Moreno, Fernando Eimbcke, Sebastian Cordero, Duane Hopkins, Mascha Halberstad, Buthina Cannan Koury, Kiki Sugino, Dorris Dorrie, Yang Ik-june, Abner Benaim, Rune Denstad Langlo, Juan Carlos Valdivia, Emnet Mulugueta, Menelaos Karamaghilois, Victor Kossakovsky, Felipe Gomez Torres, Alejandro Valle, Pablo Fendrik, Pablo Stoll, Matias Cruz, Faouzi Bensaidi, Luca Lucini i Pedro Amorim. Ukupno je među svima njima čak šest pobjednika Cannesa, četiri Sundancea te po dvoje Berlinalea, Venecije i San Sebastiana.

Projekt bi trebao biti finaliziran za mjesec dana, a o točnim datumima i tome gdje će filmovi biti distribuirani više informacija bit će dostupno uskoro.

HAVC

Pročitajte još: Zagrebačka premijera Obrane i zaštite

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,