Filmovi o buđenju nacizma: Gdje ste bili 2016.?

Motovun Film Festival 9. i 10. svibnja otvara novu sezonu s dva filma o buđenju nacizma. Kontroverzni dokumentarac ‘Desno, dva, tri – kamo ide Europa’ obilježit će u ponedjeljak Dan Europe koji se slavi i kao Dan pobjede, dok je utorak rezerviran za bezvremenski klasik ‘Cabaret’. Osim filmova, u zagrebačkoj Laubi, bit će i različite popratne zabava, pjevanja i plesanja do jutra.Gdje ste bili 2016. godine‘Desno, dva, tri – kamo ide Europa’ ime je dokumentarnog filma koji je prilikom premijernog prikazivanja u TV programu kanala Arte izazvao veliku pozornost domaćih medija – ponajviše zbog prikaza ekstremne desnice u Hrvatskoj u polusatnoj priči koju je režirao kanadski redatelj Cristopher Bobyn. Ovog ponedjeljka film će prvi puta biti prikazan u Hrvatskoj, u sklopu dvodnevnog događanja Motovun Film Festivala – ‘Gdje ste bili 2016. godine?’.

Prva projekcija planirana je 9. svibnja, na Dan Europe i upravo zato je odabran dokumentarac, koji govori o desnim skretanjima u Europi. Uz film, na programu je i satirična ‘Priredba’ u kojoj će prijatelji festivala (predvođeni velikim svjetskim imenima naše kulture – Dunjom Vejzović i Radom Šerbedžijom) govoriti, recitirati i pjevati na temu trenutačnih prilika u Hrvatskoj – bit će to zapaljiva priredba za zapaljivo vrijeme.

Kako je ujedno riječ o Danu pobjede nad fašizmom, sljedeće večeri (10. svibnja) prikazat će se antologijski film o rađanju nacizma ‘Cabaret’ Boba Fossea. Ovo dvodnevno događanje održat će se u kući za ljude i umjetnost Lauba s početkom u 20 sati. Ulaznica je 10 kuna.

‘Desno, dva, tri – kamo ide Europa’ govori o rastu ekstremne desnice u Poljskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Hrvatskoj, tražeći sličnosti i razlike. Za ovu priliku, prikazat će se Hrvatska priča (u trajanju od 30 minuta): kroz ideologiju koju iznose prepoznatljivi akteri, rituale i masovna okupljanja, ovaj film priča priču o desnici viđenu stranim očima, pokušavajući razumjeti njezine izvorišta i uzroke. U fimu govore predsjednik HČSP, Ivan Tepeš, i predsjednik Mladeži HČSP, Ivan Čirko, te spisateljica Slavenka Drakulić. Nakon što je većina domaćih medija izvijestila o ovom filmu, donijela ocjene i mišljenja, ovo će biti prilika da široka publika stekne vlastiti sud o filmu koji je zaintrigirao javnost.

‘Cabaret’ (Bob Fosse) klasik i autentično remek-djelo, film koji govori o stanju duha predratnog Berlina u vrijeme buđenja i jačanja nacizma. Uz sedam Oscara,  nezaboravne uloge Lize Minelli i Joela Greya (zlokobni cabaretski majstor ceremonije), film govori o gradu u kojem svakim danom jačaju podjele na nas i njih, u kojem je sve opasnije i nepoželjnije biti Židov ili stranac, u kojem neistomišljenike tuku u zabačenim ulicama. Sve to uz zavodljive cabaretske melodije i antologijske plesne točke. Dugo ‘Cabareta’ nije bilo na velikom platnu – ovo je stoga prilika da ga stariji vide ponovo, a mlađi možda po prvi put.

Ovo su prve ovogodišnje projekcije Motovun Film Festivala s ciljem najave festivala koji će se održati u svojem redovnom terminu od 26. do 30. srpnja i koji će u sklopu programa pratećih programa predstaviti seriju filmova o desnom ekstremizmu u Europi pod istim imenom – ‘Gdje ste bili 2016.?’.

MFF


Rajko Grlić i Jerzy Skolimowski
Počasne nagrade Motovun Film Festivala
Tagged: , , , , , , , , ,