Filmska nagrada Oktavijan redateljici Dani Budisavljević

Oktavijan, nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara, za 2019. godinu odlazi u ruke Dane Budisavljević, redateljice i scenaristice koja je očarala hrvatsku javnost, a očigledno i kritiku filmom ‘Dnevnik Diane Budisavljević’.

Riječ je o inovativnom i za hrvatske okvire iznimno vrijednom i važnom filmskom ostvarenju koji svjetlima projektora donosi zaboravljenu priču o ljudskosti i građanskoj hrabrosti u doba kada su životne niti bile nesmiljeno lako i bespoštedno kidane.

Nagradom Oktavijan, film polako zaključuje svoj trijumfalni put po hrvatskim festivalima i kinima i ostaje tek vidjeti kada će biti prikazan na Hrvatskoj televiziji.

‘Dnevnik Diane Budisavljević’ nastao je u produkciji Hulahopa, u regionalnim okvirima ga je pogledalo više od 50.000 gledatelja, a na festivalima je osvojio dvoznamenkasti broj nagrada i priznanja.

Nagrada Oktavijan dodjeljuje se od 1992. godine, a posebnost ovogodišnje dodjele u zagrebačkom Kulturnom centru Mesnička leži u činjenici kako je po prvi put organizirana izvan festivalskog konteksta. Najboljim kratkometražnim filmovima Oktavijani su dodjeljivani na Danima hrvatskog filma, a za dugometražne na Pulskom filmskom festivalu. 

H. D. / Foto: Samir Cerić Kovačević


Tagged: , , , , , , , ,