Filmske večeri u Močvari: Trashom protiv smeća

Filmske večeri u Močvari za utorak, 17. siječnja (20.30 sati) najavljuju u tom zagrebačkom klubu tribinu na temu ‘Trashom protiv smeća’ – razgovore s dna filmskog kontejnera – koje vodi i moderira Mima Simić, a gosti su Mario Kovač i Nika Pećarina.Evo što poručuju organizatori: 2016. godina bila je, nedvojbeno, najveće smeće koje je kalendar proizveo u ovom tisućljeću; geopolitičke tektonike, ratovi i progoni, tragične smrti poznatih i nepoznatih, novi album Britney Spears. Vodeći se narodnom mudrošću izbijanja klina klinom, filmske večeri u Močvari novu 2017. otvaraju osvetničkom manifestacijom posvećenom trashu – trashu u filmu, kulturi, politici, svakodnevici.

Što je trash i koje su mu granice – koliko su propusne? Etika i (sic?) estetika trasha! O subverzivnim potencijalima i podbačajima trasha – trash kao namjera, trash kao slučaj, trash kao nuspojava – trash u popularnoj kulturi, trash u visokoj umjetnosti! O ovom žanru/životnom stilu govorit će Mario Kovač, ponosni nositelj crnog pojasa u toj plemenitoj disciplini, Nika Pećarina – mladi i ajmoreći perspektivni videoautor koji ne zazire kopati po smeću u potrazi za draguljima audiovizualne umjetnosti, te Nasumične gošće iz Publike, jer je žena u trashu, čini se, daleko manje no muškaraca (zborit će se i o rodnim perspektivama trasha!).

Ova pitanja, odnosno vjerojatnije neka druga, pretrest će se uz ekskluzivne premijere uradaka ‘Voda nije krv’ (režija: Pećina, 2016.) i nezaobilaznu ‘Borilicu’ istoimenog Bore Leeja! A sve uz alkoholne napitke po pristupačnim cijenama na šanku Močvare – poljubite li šank dovoljno puta, večer trasha bez sumnje postat će vrhunsko estetsko iskustvo i ono po čemu ćete pamtiti 2017. makar je tek započela.

K. M.

Tagged: , , , , , , , , , ,