Filmske zvijezde žive vječno – u kinima

U zlatno doba Hollywooda, 1940-ih i 1950-ih, Gloria Grahame bilo je jedno od najpoznatijih glumačkih imena. Osim što je nastupala u hitovima poput ‘Velika žega’, ‘Unakrsna vatra’, ‘Iznenadni strah’ te glumila s Humphreyjem Bogartom u film noiru ‘Na osamljenom mjestu’, Grahame je za ulogu u romantičnoj drami ‘Grad iluzija’ osvojila Oscara u kategoriji najbolje sporedne glumice. Ove godine, od 7. lipnja, njezin turbulentan privatni život gledamo u kinima u filmu ‘Filmske zvijezde žive vječno’ u kojoj ju je portretirala nezaboravna Annette Bening.

Radnja ove romantične drame prati razigranu, ali strastvenu vezu između Glorije Grahame i njezina ljubavnika Petera Turnera tijekom 1978. godine u Liverpoolu. Ono što započne kao neobavezan ljubavni odnos između legendarne ‘femme fatale’ i njezina puno mlađeg ljubavnika ubrzo se pretvara u dubinsku povezanost u kojoj Turner postaje osoba na koju se Glorija može osloniti kada joj je potrebna utjeha. Međutim, uskoro će uzajamna strast i žudnja za životom biti testirane izvan granica njihove kontrole…

Romantična priča ‘Filmske zvijezde žive vječno’ temeljena je na istoimenim memoarima Petera Turnera koje je ovaj objavio 1986. godine, a koje je u filmski scenarij pretvorio Matt Greenhalgh. Čini se kako se Greenhalgh specijalizirao za adaptiranje priča o poznatim ličnostima, jer mu je ovo već treći scenaristički uradak slične tematike nakon vrlo uspješnih hitova ‘Control’ (o vođi glazbene skupine Joy Division, mladom Ianu Curtisu) i ‘John Lennon: Dečko koji ne obećava’.

Glavne uloge nezaboravnih ljubavnika u romansi ‘Filmske zvijezde žive vječno’ ostvarili su Annette Bening (do danas čak četiri puta nominirana za prestižnu nagradu Oscar – ‘Varalice’, ‘Vrtlog života’, ‘Biti Julija’ i ‘Klinci su dobro’) i Jamie Bell (dobitnik britanske nagrade BAFTA – ‘Billy Elliott’). Od ostalih glumaca svakako treba izdvojiti Vanessu Redgrave (‘Julia’, ‘Howards End’) i Julie Walters (‘Billy Elliott’). Film je režirao Paul McGuigan, široj publici vjerojatno najpoznatiji po režiji akcijskog znanstveno-fantastičnog trilera ‘Push’ iz 2009. godine. Film je ove godine nominiran u tri najvažnije kategorije za nagradu BAFTA – najbolji scenarij, najbolja glumica i najbolji glumac što je samo potvrdilo fantastične kritike koje su Bening i Bell dobili za svoje performanse stvarnih poznatih ličnosti.

S. R.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,