Filmski programi 61. Pulskog festivala

Na natječaj raspisan od 1. travnja do 1. svibnja pristiglo je sveukupno 21 dugometražni filmski naslov te 28 kratkometražnih. Umjetnički savjet u sastavu: Hrvoje Pukšec, predsjednik, te članovi Mike Downey i Tanja Miličić u selekcijskom procesu odabrali su 12 dugometražnih i 12 kratkometražnih filmova koji će činiti Hrvatski program 61. Pulskog filmskog festivala.
Pula film festivalOdabrani su sljedeći dugometražni filmovi Hrvatskog programa:

Baršunasti teroristi, Kerekes, Pekarčík i Ostrochovský
Broj 55, Kristijan Milić
Happy Endings, Darko Šuvak
Kosac, Zvonimir Jurić
Most na kraju svijeta, Branko Ištvančić
Spomenik Majklu Džeksonu, Darko Lungulov
Svinjari, Ivan Livaković
Šegrt Hlapić, Silvije Petranović
Trebalo bi prošetati psa, Filip Peruzović
Vjetar puše kako hoće, Zdravko Mustać
VLOG, Bruno Pavić
Zagreb Cappuccino, Vanja Sviličić

Više o odabranim filmovima Hrvatskog programa te o odabranim kratkometražnim filmovima možete pročitati ovdje.

Ovogodišnji ocjenjivački sud Hrvatskog programa činit će: Amra Bakšić Čamo, producentica (BiH), Nataša Dorčić, glumica (HR), Ivana Fumić, montažerka (HR), Nick Holdsworth, filmski kritičar, The Hollywood Reporter (UK) i Antonio Nuić, redatelj (HR).

Međunarodni program ove godine dijeli se na natjecateljski i nenatjecateljski dio te program kratkometražnih filmova Short Matters! Europske filmske akademije. Ovogodišnji ocjenjivački sud Međunarodnog programa činit će: Leo Barraclough, filmski kritičar, Variety, Fridrik Thor Fridriksson, redatelj, producent, glumac (autor kojem je posvećena i ovogodišnja Retrospektiva) i Stanislav Tomić, redatelj. Više o odabranim filmovima Međunarodnog programa možete pročitati ovdje.

Novi program Festivala ‘Dizalica’namijenjen je mladim filmoljupcima u dobi od 16 do 21 godine. Sukladno uzrastu, filmovi su birani imajući na umu njihovu kvalitetu, ali i tematiku kojom se bave, a redom su to priče o problemima odrastanja. Više o programu ‘Dizalice’ možete pročitati ovdje.

Već tradicionalni program za djecu ‘Pulica’, iz godine u godinu bilježi sve veći broj gledatelja, a kako je riječ o najmlađima to je podatak koji posebno veseli. Program ovogodišnje ‘Pulice’ pronađite ovdje.

Ovogodišnja festivalska retrospektiva posvećena je Fridriku Thoru Fridrikssonu, jednom od najvažnijih filmskih autora sjeverne Europe. Riječ je o kompletnom autoru koji se okušao u brojnim vidovima filmske umjetnosti (redatelj, scenarist, glumac, producent, montažer) pa je po tom ključu i selektiran izbor njegovih filmova. Fridriksson je ujedno i član ovogodišnjeg ocjenjivačkog suda Međunarodnog programa. Program ‘Retrospektive’ možete pronaći ovdje.

I za kraj još jedna programska novost 61. festivala – ‘Pulska kinoteka’, zamišljena je kao povratak u slavnu prošlost Festivala i to po izboru jednog uvaženog filmaša. Ove je godine izbornik programa Rajko Grlić, a njegov koncept odabira filmova najbolje se opisuje rečenicom ‘pulska godina koja mi je iznimno bitna’. Za Rajka Grlića to je 1965. godina, a koji su filmovi iz 1965. odabrani pročitajte ovdje.

Vidimo se od 12. do 26. srpnja na 61. Pulskom filmskom festivalu!

Tagged: , , , , , , ,