Filmu Stric posebno priznanje u Karlovim Varima

FIlm ‘Stric’, dugometražni prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca, nagrađen je na 56. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima Posebnim priznanjem u natjecateljskom programu Proxima.

 

U pojašnjenju žirija stoji da je riječ o ‘uznemirujućem fimskom prvijencu o božićnom posjetu voljenog strica koji balansira na rubu groteske i trilera.’

Nagrade u natjecateljskom programu Proxima dodijelio je žiri u sastavu: filipinska producentica Bianca Balbuena, islandska dokumentaristica Yrsa Roca Fannberg, češki glazbeni novinar, redatelj i scenarist Pavel Klusák, američki distributer Michael Rosenberg te ukrajinski filmski redatelj Myroslav Slaboshpytskiy.

Film ‘Stric’, punokrvni triler mračne atmosfere s elementima apsurdnog humora i groteske, svjetsku je premijeru imao 2. srpnja u sklopu novog natjecateljskog programa Proxima, koji sveukupno broji 12 naslova iz cijeloga svijeta. Program Proxima posvećen je uzbudljivoj suvremenoj kinematografiji, a predstavljaju se radovi nadolazećih filmaša te novi filmovi već renomiranih autora.

‘Sve ovo je jako zbunjujuće, ta impozantna dvorana krcata publikom, dodjela nagrada Beniciu Del Toru, Geoffreyu Rushu, pa posebno priznanje ‘Stricu’… Kombinacija je to raznih emocija. Ovo posebno priznanje nam je jako važno i odlična je uvertira za daljnje festivale. A iduća postaja je – hrvatska premijera na Filmskom festivalu u Puli 19. srpnja’, izjavio je redatelj Andrija Mardešić neposredno nakon ceremonije dodjele nagrade.

Radnja ‘Strica’ odvija se u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih. Obitelj – majka, otac i sin – sretni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke. Stric dijeli poklone te slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak – purica s mlincima i francuskom salatom. Obiteljsku idilu prekida zvonjava najnovijeg pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete, da nije 25. prosinca i da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.

Međunarodni festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala na kojem se prikaže preko 200 novih filmskih naslova. Ovogodišnji festival održao se od 1. do 9. srpnja, a festival je zatvoren dodjelom nagrada Beniciu del Toru i Geoffreyu Rushu.

Film je nastao u produkciji Eclectice, u suradnji s tvrtkom Sense Production iz Beograda. Koproducent je Milan Stojanović.

I.S. / Foto: promo

Natjecateljski program 69. Pulskog filmskog festivala
Tagged: , , , , , , , , ,