Formula Student Alpe Adria u Velikoj Gorici

Za svega nekoliko dana počinje svjetski događaj Formula Student Alpe Adria na poligonu Mičevac, nadomak Velike Gorice. Od 21. do 26. kolovoza na njemu će više od 1500 mladih inovatora iz čak 25 zemalja diljem svijeta predstaviti svoje formule i inovacije.

Čak tri Hrvatska sveučilišta imaju timove koji su razvili vlastite bolide. Svoju kreativnost i strast za automobilima demonstrirati će kroz fascinantne bolide jednosjede, slične onima koje viđamo na Formuli 1 stazama.

Hrvatsku će na ovom događaju predstavljati FSB Racing Team koji broji sedamdesetak studenata s različitih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu te je najveći studentski projekt u Republici Hrvatskoj, a osnovan je 2023. godine. Tim je do sada izradio sedam bolida s motorom s unutarnjim izgaranjem te tri bolida s električnim pogonom. Ovogodišnji bolid, FSB-RT07, zvan Taurus, najnovija je verzija noviteta na električnom bolidu tima. Obećavajući koncepti trebali bi tim smjestiti među najboljima u regiji.

Uz zagrebačke studente, Formule u Hrvatskoj razvijaju i FESB Racing, studentska udruga iz Splita koja razvija, projektira, izrađuje i natječe se trkaćim vozilima od 2010. godine. Osnovani su na inicijativu entuzijastičnih studenata i profesora FESB-a u Splitu. Njeni su članovi s različitih fakulteta i sveučilišta koji kroz rad u udruzi povezuju teoriju i praksu te stječu iskustvo u izradi proizvoda, od njegove ideje do implementacije, kao i vještine poslovnog upravljanja, marketinga, digitalnog dizajna i mnoge druge koje će im pomoći u budućoj profesionalnoj karijeri. Tim je do sada dovršio tri formule, a kao jedini u Hrvatskoj koji se natječu i motociklima, četiri motocikla. Idući veliki projekt na kojemu radimo je formula na električni pogon, koja sa sobom nosi potpuno nove izazove i nepoznanice, a čiji rollout se očekuje 2024. godine.

Tu je i Riteh Racing Team koji djeluje u sklopu Tehničkog fakulteta u Rijeci od 2007. godine. Do danas je izradio 7 bolida s kojima se natjecao na međunarodnim Formula Student natjecanjima. Ovog ljeta je sudjelovao na tri natjecanja: u Nizozemskoj, Austriji i Češkoj. Ostvario je solidne rezultate, a najveće postignuće je pouzdanost posljednjeg bolida koji je u 2 natjecateljske sezone odvezao svaki Endurance do kraja. Ciljevi Riteh Racing Teama su ponuditi multidisciplinarno iskustvo, usaditi dobre inžinjerske principe i zdrave radne navike te omogućiti studentima priliku za demonstraciju i poboljšanje vlastitih mogućnosti izradom kompleksnog i integriranog proizvoda u zahtjevnoj okolini automoto natjecanja. Tim trenutno broji četrdesetak članova, većinom studenata Tehničkog i Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Formule studenata iz cijelog svijeta ocjenjivat će stručnjaci iz samog vrha autoindustrije kao što su Formula 1, Aston Martin, Porsche Engineering, Rimac Technology, Bugatti Rimac, Mercedes AMG Formula E, AVL, McLaren Racing i Ferrari. Organizatori pozivaju sve ljubitelje Formula te autoindustrije da svakako posjete šestodnevni spektakl. Više informacija o njemu može se pronaći na službenoj web stranici: www.fs-alpeadria.com

T.D. / Foto: Formula Student Alpe Adria


Velika Gorica: Formula Student Alpe Adria


Tagged: , , , , , , , , , ,