Forum zagrebačkih ugostitelja: Gušenje poreznim opterećenjima

U zagrebačkom hotelu Esplanade održan je 13. Forum zagrebačkih ugostitelja u organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreb i Nezavisne udruge ugostitelja.Sedamdesetak uzvanika, predstavnika državnih institucija i ustanova, ugostitelja i poduzetnika pratilo je vrlo aktualne panel diskusije. Iznesena problematika vrlo je važna za cijeli ugostiteljski sektor, a za mnoge izazove potrebno je što prije pronaći rješenje. Pritom se očekuje konkretna pomoć državnih institucija, no i grada Zagreba.

Pozivu su se odazvali predstavnici Ministarstva turizma i sporta, Grada Zagreba, Ministarstva rada, socijalne skrbi i mirovinskog sustava, Ministarstva unutarnjih poslova, Nacionalne udruge ugostitelja, Hrvatske gospodarske komore, Obrtničke komore Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba. Događanje se održalo pod pokroviteljstvom Državnog inspektorata, a podijeljene su i nagrade zaslužnim ugostiteljima Marinu Medaku, Mariju Mihelju, Ani Lisak, udruzi Chef kuha doma, Obrtničkoj komori Zagreb te Cateringu Exclusive, koji su nesebično pomagali ugroženim obiteljima na područjima pogođenima potresom na način na koji najbolje znaju – ukusnim i toplim obrocima.

Prvi panel pod nazivom ‘Naši ljudi su naša snaga’ postavio je pitanje kako se nositi s gorućim problemom nedostatka radne snage u turizmu i ugostiteljstvu gdje, prema procjenama nedostaje 35.000-40.000 zaposlenika. Ugostiteljstvo s povezanim djelatnostima generira 380.000 radnih mjesta, što je četvrtina ukupno zaposlenog stanovništva. Naime, veliki broj ljudi napustio je Hrvatsku, pa je zapravo ugostiteljstvo kontinuirano ugroženo. Činjenica je, po riječima Žakline Troskot, predsjednice Nezavisne udruge ugostitelja, da apsolutno najviše porezno opterećenje u svijetu, kojim su pritisnuti naši ugostitelji, realno predstavlja najveću opasnost za opstanak malih caffe barova, jer svojom ponudom ne mogu konkurirati na tržištu rada. Jako je teško prilagoditi poslovanje u pandemijskim uvjetima, dok im prijeti nelikvidnost i nedostatak radnog kadra. Stalno se govori o održivom, zelenom i digitalnom poslovanju, a ugostitelji često nemaju sredstava niti za troškove hladnoga pogona.Kad je u pitanju nedostatak radne snage, osim dugog čekanja na radne dozvole, prisutan je još jedan problem. To je visoko porezno opterećenje od ukupno 28% (25% PDV + 3% porez na potrošnju) zbog čega ugostitelji nemaju sredstava za plaćanje kvalitetnog kadra. Tako, dok se porezne stope na ugostiteljske usluge ne izjednače na 13% bit će prisutna prijetnja nedostatka radne snage. Ne zaboravimo da Švicarska početkom 2022. otvara svoje tržište rada djelatnicima iz Hrvatske, što jako plaši naše poduzetnike. Nakon 20 mjeseci pandemije, rada u ograničenim uvjetima i problema s likvidnošću, pravo je pitanje je li malom hrvatskom ugostitelju moguće konkurirati na tržištu radne snage. Zbog svega navedenoga, jako je važno raditi na smanjivanju stupnja sezonalnosti hrvatskog ugostiteljstva te osiguravanju izvjesnije budućnosti i povećanju primanja.

Drugi panel pod nazivom ‘Zagrebačko ugostiteljstvo – digitalno, zeleno i održivo’ otvorio je teme kao što su prilagodba poslovanja u pandemiji, pri čemu je nezaobilazna tema posluživanje na terasama. S velikom su nadom ugostitelji očekivali Advent, jer se u to doba generira čak petina prometa ukupnog zagrebačkog ugostiteljstva. Mogu li zagrebački ugostitelji opstati bez dobro odrađenog Adventa i prepoznaju li državne strukture uopće njegovu važnost?

‘Gastronomija je oduvijek bila dio turizma, jer ističe ono najautentičnije iz pojedine destinacije. Turistička zajednica grada Zagreba ove je godine podržala i online platformu Zagreb Mingles, koja povezuje zagrebačke ugostiteljske objekte, njihovu ponudu i goste, a suradnja se nastavlja i kroz Advent Zagreb gdje se zajednički stvara daljnja kvalitetna i konkurentna pozicija na gastronomskom tržištu Europe i svijeta’, napomenula je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba,

Na kraju Foruma definirani su zaključci koje će se poslati Gradu Zagrebu i nadležnim državnim institucijama na razmatranje.

Zaključci prema Gradu Zagrebu:
1. Rješavanje problema rada na otvorenim prostorima za posluživanje ili ugostiteljskim terasama.
2. Snižavanje koeficijenta komunalne naknade za ugostitelje s 10 na 7.
3. Jačanje međusobne suradnje i uključivanje predstavnika ugostitelja u savjetodavnoj ulozi u radne skupine i povjerenstva Grada vezana za ugostiteljstvo.

Zaključci prema nadležnim državnim institucijama:
1. Ponovno uvođenje mjera ekonomske pomoći za zadržavanje radnih mjesta i nadoknadu dijela ili svih fiksnih troškova.
2. Traženje znatnog ubrzavanja postupka izdavanja radnih dozvola za zapošljavanje državljana trećih zemalja.
3. Porezno rasterećenje i snižena stopa PDV-a na pripremu i posluživanje kave, piva, vina i bezalkoholnih pića s ciljem osiguravanja većih primanja zaposlenika u sektoru ugostiteljstva.

M. P. / Foto: Studio RAF



Tagged: , , , , , , , ,