Fotografska izložba Sare Pukanić

U petak, 28. siječnja (19 sati), u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici, u sklopu Noći muzeja, otvara se druga samostalna izložba mlade fotografkinje Sare Pukanić naziva ‘Toga su dana svi u kući bili sretni’.Autorica će izložiti tri serije analognih fotografija (Jedna za dušu, 2019.; Roza, 2020.; Oni i ja, 2021.) koje obilježava intimistički pristup obiteljskom naslijeđu, sjećanju na preminule članove obitelji i ispitivanju fragmentarnosti vlastita identiteta. Svaka je serija jedan ‘čin’ priče o gubitku, bliskosti, nedovršenosti i čežnji, ali u cjelini funkcioniraju kao prolog za budućnost. Kustosica izložbe i autorica predgovora je povjesničarka umjetnosti Jozefina Ćurković.

‘Povijest obitelji, povijest gubitka, selektivno sjećanje, dijeljeni pogled, gledanje između redaka, gledanje u budućnost, odvraćanje pogleda – nerijetko premrežuju naše suočavanje s obiteljskim albumom i pripadajućim mu imaginarijem likova i uloga (jer fotografija uvijek i neizbježno jest suočavanje – bilo da smo iza objektiva, ispred njega, ili promatramo rezultat toga procesa). Fotografije Sare Pukanić nastaju na sjecištu tih pojmova. Međutim, ona se ne suočava samo s konkretnim  događajima ili osobama iz svoje obitelji, nego i sa svojom genealogijom, koju su drugi ispisali iz različitih uglova, nastojeći se u njoj suvereno pozicionirati. Njezino se vizualno pripovijedanje odvija kao izmjena triju činova uprizorenih u tri serije fotografija, mahom portreta i autoportreta. Oni se neprestance prelijevaju iz jednoga u drugi, neovisno o kronologiji njihova nastanka, komunicirajući vlastitim simboličkim jezikom u mreži obiteljskih pogleda, dosljedno prožeti aurom suzdržanosti i melankolije. Ako bismo ih ipak željeli strukturirati, mogli bismo svaku od serija povezati s jednom tematskom odrednicom: suspenzija (Jedna za dušu), rekonstrukcija (Oni i ja) te raščlanjivanje (Roza).’
(iz predgovora izložbe, Jozefina Ćurković)

Kao popratni program, u četvrtak, 17. veljače, u Galeriji Galženica, održat će se razgovor s umjetnicom kojeg će moderirati kustosica Jozefina Ćurković. Izložba ostaje otvorena do 4. ožujka.

Sara Pukanić rođena je 1991. godine u Zagrebu. Završila je preddiplomski studij novinarstva (2013./2014.) i diplomski studij upravljanja poslovnim komunikacijama na Veleučilištu Vern (2017.). Godine 2020. upisala je diplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. O fotografiji se dodatno educirala na fotografskoj radionici ‘Drugi kadar’ (2019./2020.) te na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu na kolegiju ‘Fotografija’ (2014.). Godine 2018. predstavila se samostalnom izložbom fotografija naziva ‘A tko si ti?’ u R3a Galeriji u Zagrebu, a 2021. godine u Galeriji F8 u Zagrebu, predstavila se serijom fotografija ‘Oni i ja’, u sklopu ispitne izložbe studenata 1. godine diplomskog studija fotografije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu naziva ‘Ispit 2021.’.

Snima modne editorijale za časopise i portale (Journal, Fashion.hr, Buro 24/7, Elle, Glorija In, Story Magazin, Badland Magazine…). U svom umjetničkom radu usmjerena je na obiteljsku, portretnu i modnu fotografiju. Fotografira isključivo analognim fotoaparatima.

A. V.


Tagged: , , , , , , , ,