Fotomorfoze: Retrospektivna izložba Rina Gropuzza

Riječki umjetnik poznat po svojim fotografijama u području modne, reklamne, beauty, erotske te pejzažne i umjetničke fotografije predstavio je svoj bogati opus zagrebačkoj publici.
Retrospektivna izložba velikog majstora fotografije Rina Gropuzza ‘Fotomorfoze’ otvorena je u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u suradnji s Hrvatskom zajednicom u Trstu. Nazočili su brojni uzvanici, među kojima talijanski veleposlanik Pierfrancesco Sacco i Gian Carlo Damir Murković, predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu, a izložbu je otvorio Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO.

Nakon niza samostalnih i grupnih izložbi diljem svijeta, ova izložba predstavlja retrospektivu njegova bogatog opusa koju je u svibnju 2019. postavio u Palači Gopcevich u Trstu u organizaciji tamošnje Hrvatske zajednice. Nastavno na višegodišnju iznimno uspješnu suradnju MUO i Hrvatske zajednice u Trstu, ovaj riječki fotograf međunarodno profilirane karijere sada se predstavio i u Zagrebu.

Gropuzzo uje izložio odabrane fotografije koje su nastale od 1978. godine do danas, osmišljene po prepoznatljivim tematskim poglavljima i ciklusima koji čine njegov opus. Kustos izložbe Tomislav Čop odabirom fotografija naglašava slojevitost autorova pristupa te njegov fotografski talent. Najznačajniji su kanonizirana ljepota u motivu ženskog akta, portreta i prikaza raščlanjena na figure snimljene u studiju, arhitekturalnom ambijentu (industrijske arheologije) i prirodi; narativni ciklusi; geometrizirajuća figuracija; pejzaži i organska figuracija detalja te modna fotografija.

Rino Gropuzzo se bavi fotografijom od ranih 1970-ih godina, a u 1980-ima posvećuje joj se profesionalno kada duže boravi u Parizu i Milanu te Ateni i Los Angelesu. U Milanu se stručno usavršava u umjetničkoj i modnoj fotografiji te počinje surađivati s milanskom agencijom Marka.

M. G. / Foto: Vedran Benović (MUO)


Tagged: , , , , , , , , ,