Fra Ma Fu festival novinara u Virovitici

Franjo Martin Fuis, velikan reportaže, stripa i fotografije – naslov je svečane akademije drugog Fra Ma Fu festivala, koji se u Virovitici održava od 1. do 9. rujna. Iako je prvi put održan prošle godine, direktor festivala Goran Gazdek nominiran je za prestižnu Povelju F.E.S.T., nagradu koju Europska federacija turističkih novinara sa sjedištem u Rimu dodjeljuje pojedincima za zasluge u razvoju turizma.Fra Ma Fu festival (foto Šime Strikoman)Na svečanoj akademiji u Gradskoj knjižnici o životu i djelu Franje Martina Fuisa govorit će književnik Branislav Glumac, prof. dr. sc. Vladimir Kolesarić te Dubravka Sabolić, kustosica virovitičkog Gradskog muzeja i predsjednica virovitičkog ogranka Matice hrvatske. Bit će prikazan dokumentarni film ‘Šifra Galeb’ o životu Fra Ma Fua, autora Marija Fanellija i Mladena Hanzlovskog. Nakladnik i izdavač Veljko Krulčić predstavit će Fuisov roman ‘Brod bez kompasa’ koji je prvi put u cijelosti objavila nakladnička kuća Vedis, nakon što je 1940. godine izlazio u nastavcima u časopisu ‘Mickey strip’ uz ilustracije Andrije Maurovića.

Na Fra Ma Fu festival u Viroviticu stiže pedesetak novinara koji će sudjelovati u priredbama i događanjima kojima se podsjeća na visoke standarde Franje Fuisa i na trajne vrijednosti novinarstva. ‘Tragovima Fra Ma Fua’ novinari će na biciklima obići bilogorsko otočno selo Križnicu te Grabrovnicu, rodno selo Petra Preradovića o kojem je pisao Fuis. Umirovljeni general Đuro Dečak jedan je od govornika na otvaranju izložbe ratnih fotografija fotoreportera Tonija Hnojčika ‘To sam radio u ratu, sine’, a istoimenu fotomonografiju predstavit će Saša Leković, novinar koji je s Hnojčikom izvještavao s ratišta, danas predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Fra Ma Fu festivalNa festival stižu Predrag Lucić i Boris Dežulović sa svojim kabareom ‘Melodije najna i ilevena’, a Boris Dežulović predstavit će i svoju knjigu o još jednom velikom novinaru – ‘Razgovori sa Smojom’.

Tema okruglog stola ovogodišnjeg Fra Ma Fu festivala je ‘Mladi u novinarstvu’, a sa svih događaja festivala izvještavat će polaznici Radionice reportaža koju će voditi dr. sc. Mirko Mlakar. Na otvaranje izložbe virovitičkog Strip kluba 85 stižu stripaši iz osječkog StripOSa, a strip-radionicu za djecu i odrasle organizira dizajner i crtač stripa Davor Šunk, koji je dizajnirao i zaštitni znak festivala.

Organizatori Fra Ma Fu festivala su Udruga SINKO i Hrvatsko novinarsko društvo, uz partnere i pokrovitelje Grad Viroviticu i Turističku zajednicu Virovitičko-podravske županije.

Sandra Pocrnić Mlakar / Foto: Šime Strikoman

Tagged: , , , , , , ,