Francesca Melandri otvorila 2. Festival svjetske književnosti

S dva uspješna romana, ‘Eva spava’ i ‘Viši od mora’, talijanska spisateljica Francesca Melandri predstavila se na 2. Festivalu svjetske književnosti, otvorenom sinoć u zagrebačkom Kinu Europa.

Seid Serdarević i Francesca MelandriNakon što je 25 godina pisala scenarije i snimala dokumentarne filmove, Francesca Melandri 2010. godine objavila je svoj prvi roman ‘Eva spava’. Roman je ubrzo zadobio simpatije čitatelja i kritike, osvojio nekoliko prestižnih nagrada, među kojima i onu časopisa Elle za najbolji roman, te je preveden na nekoliko svjetskih jezika. Dvije godine kasnije, izašao je i njezin drugi roman naslova ‘Viši od mora’, čije je hrvatsko izdanje objavila Fraktura. U posljednjem romanu, čija je radnja smještena potkraj sedamdesetih godina prošloga stoljeća, Francesca Melandri bavi se intimnim pričama i sudbinama ljudi čiji su najbliži članovi obitelji zbog terorizma završili u zatvoru.

U razgovoru sa Seidom Serdarevićem na tribini ‘Razotkrivanje’, talijanska književnica otkrila je nekoliko zanimljivosti vezanih uz svoja istraživanja za roman. Uz razgovore koje je vodila s bivšim zatvorskim čuvarima, imala je priliku susresti se i s dvoje pripadnika Crvenih brigada koji su u zatvoru proveli po 27 i 22 godine. Upravo takva i slična iskustva, koja su najvećim dijelom odredila i sudbine njihovih obitelji, poslužila su Francesci kao temelj za pisanje romana ‘Viši od mora’ na kojemu je zatim isplela vlastitu priču.

‘Manje me je zanimala politika toga vremena, a htječa sam doznati što više o ljudskim sudbinama i boli koju su proživljavale te obitelji’, kazala je Francesca Melandri.

2. Festival svjetske književnosti, u organizaciji Frakture, potrajat će do 12. rujna i ugostit će tridesetak inozemnih, regionalnih i hrvatskih autora. Festivalski program nastavlja se temom ‘Pisac i njegov čitatelj’, danas (petak, 5. rujna) u 17 sati, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, gdje će Katarina Brajdić razgovarati s makedonskim piscem Aleksandrom Prokopievom i prevoditeljem Borislavom Pavlovskim. U dvorani Müller Kina Europa u 19 sati Tomislav Brlek razgovarat će sa španjolskim književnikom Javierom Cercasom, a u 21 sat Francesca Melandri, uz Ivicu Đikića i Aleksandra Prokopieva te moderiranje Borisa Postnikova, sudjelovat će na okruglom stolu čija je tema ‘Politika i književnost’.

Renata Cisar


Pročitajte još: Otvorenje Festivala svjetske književnosti , Crteži i slike prema književnim motivima


 

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,