Franco Cattunar: Pjenušac od malvazije sa četiri zemlje

Metro Cash & Carry i vinarija Cattunar nastavili su uspješnu suradnju daljnjim razvojem robne marke Terra Unica koju proizvode ekskluzivno za taj trgovački lanac. Razvijeno je pjenušavo vino Terra Unica Di Luna koje se od listopada može kupiti u osam veleprodajnih centara Metroa u Hrvatskoj. Ovaj pjenušac i istarska malvazija Terra Unica uskoro će se izvoziti u Srbiju i Mađarsku.Franco CattunarSuradnja Cattunara s Metroom započela je u veljači 2014. godine kada je u ponudu uvrštena istarska malvazija Terra Unica proizvedena samo za njih. U prvoj godini prodaje, zahvaljujući toj robnoj marki, proizvodnja vinarije Cattunar povećana je za oko 10% (više od 30.000 litara), a trend rasta nastavio se i tijekom 2015. Kvalitetom vina koju je pratila atraktivna cijena, Terra Unica je u vrlo kratkom roku prepoznata od strane kupaca i trenutačno nalazi među najprodavanijim vinima u ponudi Metroa te je najprodavanije vino sorte malvazija.

Uz Terra Unicu, u asortimanu Metroa nalazi se još 16 proizvoda vinarije Cattunar (vina, pjenušaca i rakija) od kojih će neki također krenuti u izvoz. Tijekom protekle poslovne godine 87 novih hrvatskih dobavljača uvršteno je u asortiman Metroa te danas više od 60% asortimana čine proizvodi domaćih dobavljača. U program robnih marki Metro-a uključeno je više od 50 hrvatskih proizvođača čiji se proizvode nalaze na policama veleprodajnih centara Metroa u 15 zemalja diljem svijeta, od Kine, preko Moldavije, Poljske pa do Njemačke i Francuske.

Vinogradi CattunarVinarija Cattunar nalazi se u Novoj Vasi u istarskoj općini Brtonigla. Godine 1985. Franco Cattunar i supruga u vinogradu površine pet hektara nastavljaju obiteljsku tradiciju te kreću s uzgojem Malvazije istarske – autohtone istarske sorte. Dvije godine kasnije, 1987. osnivaju obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Danas, sa sinom Edijem i kćeri Nicol, na oko 50 hektara vinograda, osim malvazije i autohtonih sorti poput terana i muškata bijelog momjanskog, uzgajaju i svjetski poznati chardonnay, sauvignon i merlot. Specifičnost vinarije Cattunar je da se prostire na četiri vrste zemlje: crvenica, crnica, siva i bijela zemlja, a Malvazija istarska proizvodi se na sve četiri zemlje. Vino dozrijeva u inox i drvenim bačvama u podrumu koji je izgrađen na dvije razine kako bi se osigurala optimalna temperatura, kako za mlada vina tako i za njegu, čuvanje i zrenje starijih vina te za čuvanje arhivskih vina.

Uspjeh robne marke Terra Unica bio je povod za kreiranje novog proizvoda – pjenušavog vina Terra Unica Di Luna.
‘Odlučili smo našoj autohtonoj sorti malvaziji istarskoj udahnuti novu mladost i tako je nastala Di Luna, pjenušavo vino bogate i svježe voćne arome. Elegantno vino zaslužuje i podjednako elegantno ime, a inspiraciju smo pronašli u kristalno bisernoj boji pjenušca koja u čaši podsjeća na mjesečinu na morskoj pučini’, izjavio je vlasnik vinarije Franco Cattunar.

Cattunar pjenušac Di Luna i malvazija Terra UnicaGrožđe za ekskluzivni brand Terra Unica i pjenušac Di Luna dolazi s položaja Žmergo, Los, Kaštanjari, Brekija, Grum koji su na crnoj, sivoj, bijeloj i crvenoj zemlji (fliš, vapnenac, glina, dolomit i smeđe tlo na laporu , a vinogradi su posađeni u idealnom položaju jug-zapad. Uzgojni oblik koji se primjenjuje je jednoruki guyot, a starost vinograda je od 10 do 60 godina.

Vino za pjenušac dobiva se miješanjem malvazije s različitih vrsta tla. Berba počinje obično početkom rujna, kao ove godine, a prva malvazija se bere još ne potpuno zrela kako bi se dobila baza za pjenušce koji traže malo više kiseline tj. manji sadržaj šećera u grožđu (za pjenušac Di Luna). Berba je ručna i grožđe se seletkira prije odvajanja od peteljki i hladne maceracije, a nakon fermentacije malvazija odležava na finom talogu kratko vrijeme u inox bačvama uz povremeno miješanje (batonage).

Pjenušac Di Luna najbolje funkcionira kao aperitiv te se vrlo dobro slaže uz riblje specijalitete i mlade sireve. Također, izvrsno pristaje uz lagane voćne deserte i slastice.

P. R.


Meneghetti-vinograd
Meneghetti: Premijera vina Glavić u novoj kušaoni
Tagged: , , , , , , , , , , , ,