Francuski paviljon: Izložba Faces of Europe

Izložba cijenjenog njemačkog fotografa Carsten Sandera povodom Dana Europe u Zagrebu predstavlja europsku multikulturalnost i bogatstvo različitosti.Povodom ovogodišnjeg Dana Europe, veleposlanstva Njemačke, Portugala i Slovenije te Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj pozivaju na izložbu ‘Faces of Europe’ u Francuskom paviljonu Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu. Izložba će biti otvorena od 29. travnja do 8. svibnja svakim danom od 12 do 20 sati.

Tijekom razdoblja od oko tri mjeseca 2020., fotografski umjetnik iz Düsseldorfa Carsten Sander svojim je kamperom posjetio sve zemlje članice EU-a u kojima je portretirao 1000 ljudi različite nacionalne i društvene pripadnosti. Bogati i siromašni, mladi i stari, poznate ličnosti, sportaši i političari, slučajni prolaznici na ulici – ravnopravni jedni kraj drugih. Pokazivanje lica koincidira s izražavanjem stava svake fotografirane osobe.

Sander prikazuje ono što nas povezuje i ono po čemu se razlikujemo. Prikazuje ljude u sadašnjem trenutku i mjestu, ističući njihov zajednički nazivnik: građanke i građani Europe koji zastupaju mir, zajedničke vrijednosti, zajedničko djelovanje.

Ovom je izložbom uspio predočiti identitet heterogene zajednice koja se sastoji od preko 447 milijuna stanovnika u 27 europskih zemalja. Time naglašava važnost integracije i humanosti, diže glas za ljudska prava, zajedničke vrijednosti i miran suživot.

J. G.


Tagged: , , , , , , , , ,