Francuski rosé na garden partyju u Botanistu

Hrvatska i Francuska dvije su zemlje koje se mogu pohvaliti bogatom vinogradarskom poviješću.

Iako su udaljene i više od tisuću kilometara, danas su bliže jedna drugoj. U zagrebačkoj zelenoj oazi, restoran – gardenu Botanist u Zagrebu predstavljena je višestoljetna vinska priča Peyrassol.

Na manje od sat vremena vožnje od Marseillesa, imanje i vinarija Commanderie de Peyrassol pričaju svoju jedinstvenu priču. Na imanju od gotovo 850 hektara, u kojem prevladavaju vinova loza, hrast, masline i šikara, svoj su zajednički dom pronašli vinska bajka i kolekcija umjetnina vlasnika Philippe Austruyja. Njegov nećak, Alban Cacaret upravlja ovim fascinantnim imanjem na kojem i živi. Upravo je on, zajedno s Jadrankom Klarić Kumovskom, predstavio njihov rosé u kojem ćemo od sada uživati i u Hrvatskoj.

‘Sretni smo što smo došli u Hrvatsku. Upoznati smo s vašom prekrasnom zemljom i njezinom bogatom poviješću. Veseli nas što će naše rosé vidno od sada biti u sinergiji s hrvatskom gastro scenom’, izjavio je Alban Cacaret.

Među prvima vino su kušali djelatnici francuskog veleposlanstva te Jordan Kamchev i Natasha Savova – ekskluzivni distributeri za Pyerassola za Hrvatsku, Makedoniju i Tursku. Eno fastro bajku glazbom su uljepšali Nera Stipičević / Freeda Nera Immortellee i All Star bend.

Commanderie de Peyrassol osnovana je u 13. stoljeću od strane templara. Smještena je u podnožju masiva des Maures u čijem je središtu vinograd velike reputacije – Château Peyrassol. Ovaj vinograd proizvodi vrhunska vina u AOP Côtes de Provence, a u Hrvatskoj se mogu pronaći u sustavu zadarske tvrtke Barrel.

Glineno-vapnenačko tlo, prirodni ciklusi, različita izloženost i bogata raznolikost sortiranog grožđa omogućuju vinogradu Château Peyrassol proizvodnju vina koja su certificirana kao organska, autentično provansalska, prepoznata po svojoj velikoj eleganciji. Godine 1204. grof od Provanse, Alphonse II., darovao je posjed Redu vitezova templara. Tada je Peyrassol postao jedan od mnogih templarskih zapovjedništava u Provansi. Život vojnika-redovnika bio je isprekidan molitvama, vojnom obukom, melioracijom, prikupljanjem poreza i dočekivanjem hodočasnika na putu u Svetu zemlju. Vinograd je bio sastavni dio ove polikulture. Proizvodilo se vino, koje još nije bilo ružičasto, čiji se tragovi mogu pronaći u pergamentu iz 1256. koji se čuva u Marseilleu.

Vinorodni nasadi nalaze se na nadmorskoj visini od 220 do 350 metara, gdje su idealni i temperaturni uvjeti. Imanje od 850 hektara okruženo je tipično južnom vegetacijom, a na njemu su 63 parcele čija je obrada i proizvodnja vina potpuno individualizirana. Odabrane su i posađene najpogodnije sorte grožđa za svaku parcelu tako da je u Château Peyrassolu prisutno 13 različitih sorti.

U skladu s pravilima ekološkog uzgoja, vinograd se vodi kao grand cru. U svakoj fazi izbor uzgoja je strog. Godišnji ciklus u ovom vinogradu je neprestan. Sljedeća se berba neumorno priprema čim se završi prethodna. Jedini cilj je sa svake parcele dobiti najbolje grožđe za proizvodnju savršenog vina, bilo crvenog, bijelog ili najpopularnijeg roséa.

Stvaranje dobrog vina, vina s osobnošću koje prenesi svoje priče, mnogo je složenija stvar nego što se može zamisliti. ‘Napraviti vino od velikog značaja i sposobno probuditi emociju u konačnici je oblik umjetnosti. Rosé vina Château Peyrassol su zvijezde podruma. To je nedvojbeno najveća proizvodnja vinarije, ali svakako ne i najlakša. Jer za proizvodnju savršeno uravnoteženog rosé vina potrebno je znanje i iskustvo, stalna pažnja i, iznad svega, osjećaj za vrijeme’, zaključio je Alban Cacaret.

T. D. / Foto: Select PR


Tagged: , , , , , , , , , , ,