FRIKK: Virovitička pjesnička večer

Više od pedeset ljubitelja poezije iz Virovitice, Slatine i Kutine privukla je u kafić Cug najava nastupa pjesnikinje Natalije Bajer na FRIKK-ovim Virovitičkim umjetničkim večerima. Natalija Bajer predstavila se izborom pjesama pod zajedničkim naslovom ‘Ljubav u raskoraku’, a pratile su je tri pjesnikinje čiji se samostalni nastupi također očekuju sa zanimanjem – Bernarda Kermend i Marina Mađarević iz Virovitice te Svjetlana Carić iz Slatine.Pjesme koje je Natalija Bajer predstavila publici izbor su iz njezine zbirke poezije ‘U raskoraku’ koja u veljači izlazi u izdanju uglednog Hrvatskog sabora kulture s predgovorom velike pjesnikinje Božice Jelušić. Teme poezije Natalije Bajer su sklad i nesklad partnerstva, uspostavljanje komunikacije te blagotvoran utjecaj prirode na suvremenog čovjeka. Pjesme su pisane discipliniranom simetričnim stihom, često duhovito poantirane.

Natalija Bajer za nastup u Virovitici izabrala je pjesme pisane jezičnim standardom, iako je dosad brojna priznanja osvojila i svojim pjesmama na kajkavskom. Kao rođena Velikogoričanka, koja je u Lukač doselila nakon udaje, pjesme piše na turopoljskom kajkavskom i rado je viđena na pjesničkim natječajima u Mariji Bistrici, Bedekovčini, Krapini, Ludbregu i Svetom Ivan Zelini.

Za zagrijavanje i glazbeni intermezzo pobrinuo se mladi glazbeni tandem koji čine Ana Oršulić, vokal, i Krešimir Tomac na gitari sa svojim vintage rock repertoarom. U mozaičnom dijelu programa Bernarda Kermend čitala je svoju intrigantnu poeziju koja se bavi odnosima, vezama i prolaznošću. Svjetlana Carić iz Slatine izabrala je pjesme iz svoje zbirke ‘Srce u tinti’, koju joj je pomogla predstaviti Melita Schmitz, dok je Marina Mađarević ponovno iznenadila jednom od svojih još neobjavljenih pjesama. Evergreeni koje je ovom prilikom izabrao i impresivno interpretirao Robert Roklicer, voditelj Virovitičkih umjetničkih večeri, bili su dirljive poeme ‘Utjeha kose’ Antuna Gustava Matoša i ‘Čekaj me, i ja ću sigurno doći’ Konstantina Simonova te buntovna pjesma Borisa Marune ‘Hrvati mi idu na jetra’.

Sljedeći susret na Virovitičkim umjetničkim večerima u kafiću Cug zakazan je za subotu, 13. siječnja u 20 sati, kada Virovitičanima u goste iz Zadra stiže pjesnikinja Natali Šarić.

Sandra Pocrnić Mlakar / Foto: www.virovitica.net


 
Tagged: , , , , , , , , , ,