G.E.T. Stars za šest vinarija u Moslavini

S ciljem podizanja kvalitete i prepoznatljivosti turističke ponude u vinskom, odnosno eno-gastro turizmu, zagrebačka Udruga za kulturu stola G.E.T. pokrenula je projekt G.E.T. Stars – Zvijezde vinskog turizma.Dodjela pločica s G.E.T. Stars oznakama za prvih nekoliko vinara moslavačkog vinogorja, održana je u suradnji s lokalnom turističkom zajednicom i županijom te vinarima Moslavine. Domaćin svečanosti bila je vinarija Trdenić, koja je za dvadesetak godina izrasla u vrlo modernu obiteljsku vinariju. Glavna perjanica njihova podruma je, naravno, Škrlet, oko kojeg se iznimno trude i imaju ga u nekoliko varijanti, a i prezentaciju su digli na visoku razinu. To što u radu vinarije sudjeluje cijela obitelj te što konstantno uče i implementiraju nova znanja, garancija je njihova uspjeha.

‘Kad god to bude moguće, dodjelu oznaka ćemo organizirati u vinogorju na koje se ista odnosi’, u nazočnosti brojnih predstavnika medija rekao je Tomislav Stiplošek, predsjednik Udruge G.E.T. te objasnio da odabir Moslavine kao prvog vinogorja nije slučajan.

Tomislav Trdenić predstavio je inicijativu za zaštitu Škrleta

‘To je regija koja je u vinskom turizmu najviše napredovala u zadnje vrijeme. Vrijedni Moslavci napravili su klonsku selekciju autohtone sorte škrlet, dobili sadni materijal kakav su željeli i tražili, a onda su od sorte škrlet napravili vrlo dobro autohtono vino. Kako su u njihovoj udruzi mahom mladi vinari, tako su vrlo brzo shvatili da je vinskih turizam jedna od ključnih djelatnosti u budućnosti vinarstva. Podigli su visoko kvalitetu svojih prezentacija, uredili kušaone te nastoje gostima pružiti maksimalni vinski doživljaj. Krenuli su i korak dalje, primjerice Voštinić gradi bazene, kod Kezelea možete jahati, a Trdenić ima punionicu za električne automobile’, istaknuo je Stiplošek.Ovom prilikom, pločicu ‘G.E.T. Recommendation’ (Preporuka) primio je Sven Đozo iz podruma Ilovčak; pločica s oznakom ‘one G.E.T Star’ (jedna Zvjezdica) dodijeljena je vinarijama Mikša i Miklaužić; pločica s oznakom ‘two G.E.T. Stars’ (dvije Zvjezdice) dodijeljena je vinarijama Trdenić i Voštinić-Klasnić; pločica s oznakom ‘three G.E.T. Stars’ (tri Zvjezdice) dodijeljena je gospodarstvu Kezele.

Uz Preporuku, jednu, dvije ili tri Zvjezdice, u G.E.T. Stars sustavu oznaka postoji i Excellence G.E.T. Star (Zvijezda izvrsnosti), za vinarije koje svoju prezentaciju dižu na puno višu razinu i stvaraju nezaboravan doživljaj. Ocjenjivanje se vrši prema jedinstvenom pravilniku čiji kriteriji služe kao smjernice prema kojima žiri, uz zaključke više stručnih kontrolora iz područja turizma, etnografije i urbanizma, prema vlastitoj procjeni donosi konačnu ocjenu.

‘Međutim, nakon što je vinarija zaprimila oznaku, kontrola se ne prestaje vršiti pa se dobivene oznake mogu potvrditi ili unaprijediti, ali i izgubiti. Tako ćemo osigurati da G.E.T. Stars oznake budu jamstvo za kvalitetu usluge u vinarijama’, objašnjava Stiplošek i dodaje: ‘Ono što je Michelin za restorane, to će G.E.T. Stars postati za vinarije u vinskom turizmu.’

Novinari i vinoznalci okupili su se u vinariji Trdenić

Sve vinarije bit će uvrštene u višejezičan online vodič – katalog koji pruža mogućnost pretrage prema ključnim riječima i G.E.T. Stars oznakama. Uz takav vodič i druge komunikacijske kanale, G.E.T. Stars oznake dobivaju svoju praktičnu primjenu – one moraju biti poznate i vidljive široj publici koja će putem njih vrlo lako zaključiti o kakvoj vinariji se radi i što mogu tamo očekivati.

U vinskom turizmu itekako se cijeni njegovanje tradicije i pridavanje pažnje autohtonim sortama. Zato je izuzetno važna inicijativa o zaštiti sorte škrlet koju su unutar Udruge Škrlet pokrenuli osam moslavačkih vinara: Florijanović, Ilovčak, Jaram, Kezele, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić.

Škrlet bijeli autohtona je sorta Moslavine; u puno manjem obimu zastupljena je još u Pokuplju. Daje nježna ljetna vina, cvjetnih i voćnih aroma, ugodne svježine i niskih alkohola, koja se sljubljuju s laganim mediteranskim jelima u vrućim ljetnim danima. U novije vrijeme od ove sorte se proizvode vrhunska vina pa čak i pjenušci, odležana i macerirana vina što govori o visokoj razini tehnologije u podrumima i educiranosti, ne samo proizvođača, nego i potrošača koji pred vinare postavljaju visoke zahtjeve.

Tomislav Trdenić, predsjednik Udruge Škrlet, predstavio je njihovu inicijativu: ‘Kako bi se što bolje promoviralo vino Škrlet i regionalna prepoznatljivost Moslavine kao domovine škrleta, osnovali smo P.O. Škrlet, prvu i jedinu vinsku proizvođačku organizaciju u Hrvatskoj priznatu od Ministarstva poljoprivrede koja pokreće vlastitu proizvodnju. Ove godine smo osmislili novi proizvod – Škrlet u limitiranoj seriji iz vinograda svih vinara iza jedne etikete. To je vino u kojem će se prepoznati trud, rad i kreativnost svih vinara Moslavine i koji će vinoljupcima dočarati karakterističnost terroira moslavačkog vinogorja.’

S. M. / Foto: Silvija Munda

Tagged: , , , , , , , ,