Gabi Novak i Matija Dedić na otvaranju 3. Rab Jazz Festa

Jedan od najiščekivanijih jazz festivala ove godine, Rab Jazz Festival, trajat će od 6. do 9. rujna. Vrhunski domaći i međunarodni glazbenici izmjenjivat će se na najljepšim lokacijama u staroj gradskoj jezgri, a prva dva dana približit će nam svu širinu i kompleksnost hrvatske jazz scene.Čast otvaranja ovogodišnjeg izdanja, 6. rujna kod zvonika sv. Ivana Evanđelista, pripala je prvoj dami hrvatskih šlagera, Gabi Novak. Glazbena diva nastupit će u pratnji Matija Dedić Trija. Upravo je proslavljeni pijanist i sin pjevačice upriličio otvorenje premijernog izdanja festivala prije tri godine i uvijek mu se rado vraća. Tijekom gotovo 60 godina umjetničkog rada, Gabi Novak nije našla premca u vokalnoj kvaliteti kao ni umijeću ispreplitanja šlagerskog sentimenta i suvremenog jazz senzibiliteta. Sva ljepota njezina izričaja zasjat će još jednom kroz paletu interpretacija bezvremenskih pjesama kao što su ‘Pamtim samo sretne dane’, ‘Kuća za ptice’, ‘Nada’, ‘Hrabri ljudi’, ‘Još uvijek’ i brojne druge.

Kasnije iste večeri, na Trgu Municipium Arba sa svojim će jazz programom i impresivnim vokalnim sposobnostima nastupiti Ivana Kindl, koja će prebirati po najljepšim momentima svoje karijere.

U petak, 7. rujna, u Parku Dorka posebno iskustvo autohtonog jazza servirat će Jazziana Croatica, ansambl svestranog udaraljkaša, skladatelja, slikara i pjesnika Borne Šercara. Osnovan s mišlju očuvanja hrvatske glazbene baštine, ansambl je gotovo desetljeće potka za Šercarovu novu hrvatsku jazz glazbu, zvuk koji bi trebao biti autentičan i neodvojiv od podneblja i vremena u kojem nastaje. Potvrda uspjeha tog koncepta su brojni nastupi diljem svijeta, nagrade Porin, Franjo Dugan, nagrada HDS-a i brojne druge.

Ovu fascinantnu sliku hrvatskog jazza istu večer zaokružuje sjajan sextet riječkog pijanista, aranžera i skladatelja Zvjezdana Ružića. Njegov sextet čine redom prijatelji i virtuozi na svojim instrumentima:Tomaž Gajšt na trubi, Vojkan Jocić na sopran saksofonu, Lenart Krečič na tenor saksofonu, Miha Koren na kontrabasu i Adriano Bernobić na bubnjevima. Dok sklada, Zvjezdana Ružića vodi ideja o ispreplitanju glazbenog i kulturnog nasljeđa ove regije s elementima američkog jazza. Zanimljiv opus izvornih kompozicija prošle je godine posebno zasjao s novim albumom ‘Elfin Farewell’ na kojem je Ružić, fasciniran mellotronom, kreirao potpuno novi zvuk i svoje izvedbe ukrasio novim bojama i ugođajima.

P. M.


Tagged: , , , , , , ,