Genijalan moderni balet uz Radiohead

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog bila je dupkom ispunjena šarolikom publikom koja je pokazala kako Zagrebu i Hrvatskoj fali neobičnih spojeva kulturnih djelatnosti a da zainteresiranih za takvu vrstu događaja itekako ima.
Romeo & Juliet-RadioheadTako se na pozornici Lisinskog dogodio spoj suvremenog baleta, vrhunskih baletana, maštovite koreografije te glazbe grupe Radiohead, a svi prisutni doživjeli su upravo ono što se mjesecima najavljivalo – baletni rock spektakl. Na repertoaru su bila dva čina – prvi čin ‘Quatro’ bio je svojevrsno zagrijavanje publike za drugi čin, modernu verziju Shakespearove tragedije ‘Romeo i Julija’, nazvanom ‘Radio & Juliet’.

Oba čina djela su poznatog koreografa Edwarda Cluga a glavna zvijezda večeri bio je jedan od najpoznatijih baletana današnjice, Denis Matvienko, prvak Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga. Osim odlične baletne trupe, koju čine Viktor Ishchuk, Ekaterina Kurchenko, Vladimir Kazmin, Ivan Zhuravliev, Roman Baglai i Aleksandr Adamenko, posebno se istaknula mlada nada baletnog svijeta, Olga Tymoshiva, koja je odigrala ulogu Julije.

Dok se ‘Quatro’ referira na moderan život i kaotičnost velegrada, ‘Radio i Juliet’ pokazao je kako izgleda savršena simbioza moderne baletne koreografije i kultne glazbe poznatog benda Radiohead. Kroz 11 njihovih pjesama, publika je imala priliku proživjeti priču veronskih ljubavnika Romea i Julije iz pomalo pomaknute perspektive, gdje Julija ne umire. Koreografiju je pratila video priča na velikom platnu koja je dojmljivo upotpunila atmosferu u dvorani.

Ljubitelji Radioheada kroz sat vremena predstave uživali su u pjesama poput ‘Motion Picture Soundtrack’, ‘Fitter Happier’, ‘Life In A Glasshouse’, ‘Pulk/Pull Revolving Doors’, ‘How To Disappear Completely’, ‘Sit down, Stand up’ , dok je pjesmom ‘Bulletproof… I Wish I Was’ predstava privedena kraju.

Publika je protagoniste nagradila povicima i gromoglasnim pljeskom koji je potrajao nekoliko minuta, a cjelokupni dojam viđenog najbolje opisuje riječ koja se najčešće mogla čuti u punoj dvorani Lisinski – genijalno!

T. T. / Foto: Zdravko Krsnik


Radio & Juliet-balet
Radiohead balet Radio & Juliet

Tagged: , , , , , , , , , , ,