Geraldine Chaplin u Zagrebu s komedijom Sidro i nada

Ikona španjolskog, američkog i francuskog filma, glumica Geraldine Chaplin, koja se proslavila ulogama u ostvarenjima Davida Leana, Carlosa Saure i Roberta Altmana, kći slavnog Charlieja Chaplina, u studenom stiže u Zagreb kao posebna gošća 16. Zagreb Film Festivala (11.–18. studenoga).Pripadnica slavne multinacionalne glumačke dinastije Chaplin, prva od osmero djece Charlieja Chaplina i Oone O’Neil i unuka nobelovca Eugenea O’Neila, školovala se za balerinu te se nakon kratkotrajne karijere profesionalne plesačice u Parizu okrenula glumi. Prvu filmsku ulogu ostvarila je kao djevojčica u ‘Svjetlima pozornice’ (1952.) Charlieja Chaplina, no otkrio ju je David Lean namijenivši joj ulogu odane supruge Tonye u ‘Doktoru Živagu’ (1965.), koja joj je donijela nominaciju za nagradu Zlatni globus za najbolju mladu nadu.

Nakon uloge u psihološkom trileru ‘Peppermint frappé’ (1967.) velikog Carlosa Saure, s njim uspostavlja dugotrajnu suradnju te nastupa u filmovima koji se smatraju vrhuncima španjolske kinematografije (npr. Ana među vukovima – Ana y los lobos, 1973., i Zmija u njedrima – Cría cuervos, 1976.). Godine 2006. Španjolska akademija filmskih umjetnosti i znanosti nagradila ju je Zlatnom medaljom za doprinos španjolskoj kinematografiji.

Među najvažnija glumačka ostvarenja ubrajaju se film mozaične strukture ‘Nashville’ (1975.) Roberta Altmana u kojem glumi nepodnošljivu reporterku BBC-ja, za koji je također bila nominirana za Zlatni globus za sporednu ulogu, romantična drama ‘Doba nevinosti’ Martina Scorsesea (1993.), ‘Pričaj s njom’ (2002.) Pedra Almodovara, horor drama ‘Sirotište’ (2007.) u režiji J. A. Bayone…

U brojnim intervjuima koje je dala povodom snimanja biografije ‘Chaplin’ (1992.) s Robertom Downeyjem u kojoj je tumačila lik svoje bake Hannah, Geraldine je otkrila kako je Charlie Chaplin u ulozi oca bio strog i da u svakodnevnom životu nije bio nimalo sklon humoru, ali da je kao kritičar pratio i podržavao njezin rad.

Na svečanom zatvaranju Zagreb Film Festivala, Geraldinu Chaplin gledamo u gorko-slatkoj romantičnoj komediji o ljubavi, prijateljstvu i majčinstvu ‘Sidro i nada’ (Anchor and Hope, 2017.) u režiji Carlosa Marquesa-Marceta (10.000 km). Glavnu ulogu Eve, djevojke koja se zajedno s partnericom i njihovim najboljim prijateljem sprema za čari roditeljstva, tumači Oona Chaplin, Geraldinina kći iz braka s čileanskim filmašem Patriciom Castillom, koju ljubitelji Igre prijestolja znaju kao Talisu Maegyr.

Geraldine Chaplin živi između Miamija, Madrida i švicarskog Corsier-sur-Veveyja. Ove jeseni provela je nekoliko tjedana U Hrvatskoj na setu filma ‘Bosonogi car’, satire o Europi čija se radnja odvija na Brijunima. Režiju filma nastalog u belgijsko-nizozemsko-bugarsko-hrvatskoj koprodukciji potpisuju Peter Brosens i Jessica Woodworth, koje pamtimo po filmovima ‘Khadak’, ‘Altiplano’ i ‘Kralj Belgijanaca’, prikazanim na prethodnim izdanjima ZFF-a. Hrvatski koproducenti su Lana Matić i Boris T. Matić iz producentske kuće Propeler film.

P. H. /Foto: Hassan AbdelghaniTagged: , , , , , , , , ,