Gimnazijalci imaju smisla za umjetnost (i zaradu)

Hrvatski učenici itekako imaju smisla za umjetnost. Nemamo prilike svaki dan upoznati kreativnost naših gimnazijalaca. Učenici Opće privatne gimnazije iz Zagreba predstavili su radove nastale u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti (MSU).Ovi vrijedni srednjoškolci s radošću su se uključili u edukativni program ‘MSU Avantura’, koji se temelji na povezivanju školskog kurikuluma, nastave likovne umjetnosti i Muzeja suvremene umjetnosti. Cilj projekta je približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima kroz susrete s originalnim umjetničkim djelima, radionicama koje uključuju izvedbu učeničkog kreativnog rada te završnom prezentacijom učeničkog stvaralaštva. Odobren je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja temeljem pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje i dobio je preporuku Grada Zagreba.

Na prijedlog profesorice dr. art. Ivane Gorički, koja osim u školi radi i kao muzejska pedagoginja u MSU, te Snježane Pintarić, ravnateljice MSU-a, prepoznata je važnost i zanimljivost ovog projekta, pa se ova gimnazija kao prva hrvatska škola uključila u sudjelovanje i od tada ostvaruje zapažene rezultate. Profesorica Gorički ističe otvorenost Opće privatne gimnazije prema doživljajnom i iskustvenom učenju, razvoju kulturoloških kompetencija i kompetencija za cjeloživotno učenje koje se očituju u kontinuiranom sudjelovanju na projektu, a rezultat njihova uspješnog sudjelovanja potvrđuje i zbirka radova koju danas upoznajemo.

Učenici su posjetili stalan postav MSU-a, ali i povremene izložbe vezane za nastavni plan i program. Iz njihova zapažanja nastali su zanimljivi radovi. Učenice Klaudija Solenički i Leonarda Juraga predstavile su rad vezan uz izložbu Bauhaus i optičku umjetnost; Mateo Topalović, Visar Begiqui i Kristian Drolc predstavili su rad inspiriran djelima Miroslava Šuteja; Judita Štorga, MSU art class; dok su Davor Studen i Domagoj Crnić inspiraciju za svoj rad pronašli u djelima Mladena Stilinovića.

Po Avanturi sudjeluje do 30 učenika, a do sada je obuhvaćeno 80 učenika Opće privatne gimnazije. Osim u ovom projektu, gimnazijalci sudjeluju u brojnim humanitarnim akcijama koje sami osmišljavaju. Uoči blagdana sv. Nikole organizirali su prikupljanje odjeće i kozmetičkih proizvoda za potrebite te druge hvalevrijedne akcije poput opremanja tehnikom Odjela respiracijske insuficijencije i bolesti plućne cirkulacije. Organizirali su i različite sportske aktivnosti poput Nogometnog turnira Opće privatne gimnazije i Family daya.

I. T.


Tagged: , , , , , , , , , ,