Glavni program 16. ZFF-a: Junaci na prekretnici

Na konferenciji za medije u kinu Europa predstavljen program 16. Zagreb Film Festivala (ZFF). Novo izdanje manifestacije po mjeri ljubitelja sedme umjetnosti održavat će se od 11. do 18. studenog u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, F22 – Novoj akademijskoj sceni, dvorani Müller kina Europa, Narodnom sveučilištu Dubrava i Kulturnom centru Travno, a od 15. do 18. studenog izbor filmova stiže u još 15 hrvatskih gradova i dva sela – SOS Dječjem selu Ladimirevci i SOS Dječjem selu Lekenik.Program su predstavili direktor festivala Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta, koordinatorica programa Selma Mehadžić, producentica Lana Matić i direktor Sektora za marketing za privatne korisnike u Hrvatskom Telekomu Richard Brešković.

Boris T. Matić osvrnuo se na posebnosti selekcije natjecateljskog programa dugometražnog filma: „Glavni program 16. ZFF-a predstavlja 12 novih autora i njihove prve ili druge filmove, a njih 11 natječe se za glavnu festivalsku nagradu Zlatna kolica. Filmovi sa svih strana svijeta, od Italije i Islanda do Tajlanda i Perua, jezikom filma kroz osobne priče progovaraju o vrućim temama – svjetskoj izbjegličkoj krizi, regrutima ISIS-a, silovanju, položaju žena u društvu i odlasku mladih u bolju budućnost.

Radnja filma ‘Dragi sine’ tuniskog redatelja Mohameda Ben Attije prati agoniju jednog oca, sasvim prosječnog urbanog Tunižanina nakon što mu se sin, student pridruži redovima ISIS-a. Tunis je zemlja s najvećim brojem islamističkih regruta po glavi stanovnika, a redatelja je prvenstveno zanimalo kako njihov odlazak utječe na njihove obitelji. Film nosi koproducentski potpis braće Dardenne, a prikazan je i u programu 15 dana autora u Cannesu. ‘Divljina’, debitantsko ostvarenje američkog indie glumca Paula Danoa (Mala Miss Amerike, Bit će krvi, Okja), istovremeno film odrastanja i feministički film, donosi priču o razvodu braka iz perspektive 14-godišnjaka. U ovoj inteligentnoj i suptilnoj drami o rastakanju američkog sna 1960-ih, Dano sjajno režira najbolje glumce svoje generacije (Carey Mulligan i Jake Gyllenhaal).

Junakinja dirljive brazilske drame ‘Voljeni’ u režiji Gustava Pizzija suočava se sa „sindromom praznog gnijezda“ nakon što joj najstariji sin najavi odlazak na drugi kontinent, dok se ‘Sve je dobro’, diplomski film njemačke redateljice Eve Trobisch, nagrađen kao najbolji debitantski film u Locarnu, bavi čestim problemom neprijavljivanja silovanja. Protagonistica, iako snažna žena, odlučuje se na šutnju sve dok posljedice te njezine odluke ne postanu neizdržive. U uvrnutoj islandskoj akcijskoj komediji ‘Halla ide u rat’ Benedikta Erlingssona (O konjima i ljudima), junakinja mora odabrati između ekoterorizma i majčinstva.

Dva vizualno raskošna filma stižu iz peruanske i tajlandske kinematografije. ‘Retablo’ gledatelje vodi u religioznu seosku zajednicu u Andama, a prati oca i sina čiji se odnos komplicira nakon šokantnog obrata u stilu ‘Planine Brokeback’. Redatelj Alvaro Delgado-Aparicio L. nagrađen je kao najbolji debitant (Teddy) na ovogodišnjem Berlinaleu. Manta Ray u režiji Phuttiphonga Aroonphenga nagrađen kao najbolji film sekcije Horizonti Venecijanskog festivala, slojevita je priča s motivom krađe identiteta koja ukazuje na sudbinu Rohindža, jedne od najprogonjenijih etničkih manjina na svijetu.

ZFF ni ove godine neće proteći bez dugoočekivanih premijera hrvatskih filmova i manjinskih koprodukcija. Nastavak međunarodne karijere Tihane Lazović pozdravljen je u filmu ‘Kao da je moj sin’, talijanske redateljice Costanze Quatriglio, temeljen na istinitim događajima. ‘Sam samcat’ Bobe Jelčića film je o ocu (Rakan Rushaidat) koji zbog želje da viđa kćer završava u labirintu hrvatske socijalne službe, a ‘Teret’ Ognjena Glavonića u priči o vozaču kamiona koji prevozi tajanstveni teret progovara o zataškavanju ratnih zločina u Srbiji za vrijeme Miloševićeva režima. Scenarij se temelji na istinitoj priči, a razvijan je 2013. god. na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij. Premijerno je prikazan u canneskom programu 15 dana autora, a Leon Lučev osvojio je Srce Sarajeva za najboljeg glumca.

U glavni program uvrštene su i dvije romantične komedije: ‘Stari momci’ s Alexom Lawtherom (Igra oponašanja, The End of the F***ing World) svidjet će se ljubiteljima poetike Wesa Andersona, a u filmu ‘Sidro i nada’ Carlosa Marquesa-Marceta (10 000 km), koji se prikazuje izvan konkurencije gledat ćemo Oonu i Geraldinu Chaplin.“

Kratkometražni natjecateljski program donosi 10 filmova, a među njima je debitantski film ‘Dah’, sarajevskog glumca Ermina Brava (Grbavica, Muškarci ne plaču), koji je nagrađen Srcem Sarajeva. Među deset filmova koji se natječu za Zlatna kolica i u nacionalnom natjecateljskom programu Kockice vidjet ćemo ‘Trešnje’, novi film naše istaknute montažerke i redateljice Dubravke Turić (Belladonna) i debitantski film Leona Lučeva ‘Malo se sjećam toga dana’.

Nagrade se dodjeljuju još u natjecateljskim programima PLUS i Ponovno s nama, a uz stalne i popularne programe Velikih 5, Dani LUX filma, Moj prvi film i Bibijada, ZFF predstavlja i dva nova. ‘Kino u kinu’ posveta je čarobnom ritualu zajedničkog gledanja filmova, a navest će gledatelje da se zapitaju što je film bez kinodvorane i što je festival bez zajednice koja dijeli filmske trenutke, dok ‘Tajkuni: Jučer, danas, sutra’ donosi filmske priče o bogatim moćnicima i novopečenim bogatašima.

ZFF


Tagged: , , , , , , , ,