Glazbenici i kritičari na tribini Porin #samoreforme

Porin je institucija otvorena za promjene i dijalog, a Upravni odbor nagrade ohrabruje konstruktivnu raspravu i nove prijedloge, bilo da dolaze od strane mladih glazbenika ili medijskih djelatnika – poruka je tribine ‘Porin #samoreforme’ održane u dvorani Hrvatskog društva skladatelja u Zagrebu.
Porin-tribinaTribina kojoj je cilj bio otvaranje javne rasprave i analiza lanjskog izdanja Porina, privukla je velik broj zainteresiranih glazbenika, autora i izvođača, ali i predstavnika medija i glazbenih kritičara. Predsjednik UO Porina, Neven Frangeš, i Glavna tajnica, Ivana Martinac, održali su uvodnu prezentaciju novosti vezanih uz glazbenu nagradu Porin, mehanizam prijava i glasanja te sastav glasačkog tijela. Članovi UO, autori i producenti, Frano Đurović, Srđan Sekulović Skansi i Nikša Bratoš, osvrnuli su se na broj i opseg kategorija te zastupljenost alternativnih izvođača na Porinu.

‘Porin je prvenstveno nagrada struke u kojoj 1284 glasača odlučuju o najboljim ostvarenjima temeljem umjetničkih, a ne komercijalnih kriterija. Zastupljenost domaće glazbe u medijima ili loša koncertna ponuda pitanja su za medije i vlasnike klubova, a Porin je tu da oda priznanje i dodatni poticaj onima koji se u izbornoj godini izdvoje svojim glazbenim stvaralaštvom’, izjavio je Neven Frangeš, dok je Nikša Bratoš naglasio otvorenost Porina prema različitim glazbenicima i žanrovima: ‘Odnedavno smo omogućili prijavu za nominacije i onim autorima i izvođačima koji nemaju diskografsku kuću ili nakladnika, prema tome, njihova izdanja i prijave, bilo da je riječ o indie rocku, heavy metalu ili elektronskoj glazbi, svakako su dobrodošla! Prijaviti ih, dakako, mogu i glazbeni novinari i kritičari koji svakodnevno prate scenu’.

Odličan odaziv i velik interes za pitanja hrvatske glazbene nagrade potaknuo je direkcijski tim Porina na organizaciju još jedne tribine na jesen, a u međuvremenu Porin za sva pitanja i prijedloge ostaje otvoren putem web stranice, društvenih mreža i e-maila.

U. N.

Tagged: , , , , , , , , , ,